Egy rockikon lélekrajza

Az úgy történt, hogy a Bródy a kocsmában ivott egy kevertet, és aztán koncert közben... De minek úgy rohanni? Van így is elég dolog, ami rohan, ugye, mindjárt itt van az idő maga. Szörényi Levente néhány napja betöltötte a hetvenet. Amire a Helikon Kiadónál jelent meg Stumpf András Szörényi – Rohan az idő című életrajza.

Illetve a könyv Stumpf és Szörényi közös munkája, az újságíró pedig „lélekrajznak” nevezi a bőven illusztrált 250 oldalt, a zenész első teljes életrajzát. Nem interjúkötet vagy beszélgetőkönyv ez, magyarázza Stumpf András Horváth Gergely, a Petőfi rádió és tévé felelős szerkesztője vonatkozó kérdésére a bemutatón, inkább gondosan szerkesztett monológ, vallomás, amely mögül nem hiányozhatnak a kérdések, csakhogy ezek mégsem kaptak helyet a fedlapok közé zárt korpuszban, a szöveg így intakt maradhatott, a kérdező személye sem került előtérbe.

Ülünk (állunk) a Muzikumban, hallgatjuk, ahogy a Nemzeti művésze, Szatyory Dávid részleteket olvas fel a könyvből, ahogy a Mediterrán, a Balassa, majd az Illés, később a Fonográf színeiben a magyar könnyűzene meghatározó dalszerzőjévé emelkedő muzsikus élő szóban is felelevenít több, a kötetben olvasható történetet. Ömlik a szó Szörényiből, mintha doppingolná a reflektorfény, a közönség hálás a sziporkákért és a jó sztorikért nagyon.

Szörényi Levente saját maga előtt
Szörényi Levente saját maga előtt
Móricz-Sabján Simon

Hogyan ismerkedett a hangszerekkel, hogyan lett a magyar rock- és beatikon kedvenc műfaja mégis a dzsessz; miképp reagált Fényes Szabolcs, amikor a latinos lüktetésűre megálmodott Táskarádiót az Illés saját képére alakította; hogyan születtek az első saját dalok Nógrádverőcén. Meg hogy kit szid leginkább Szörényi a könyvben. (Hármas befutó: Erdős Péter, Bors Jenő, Koltay Gábor).

És most elhangzik a Hej, barátom mind a négy versszaka. Az utolsót Erdős letiltotta annak idején. Talán találva érezte magát a „sötét” meg az „erdő” szavak egymás után helyezése miatt... Meg megtudjuk, hogy amikor Bródy a koncert közben leküldött egy kevertet... De ezt már a könyvből kell kinyomozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.