Egy posztmodern magyar szülinap

A magyar posztmodern egyik emblémájának, reprezentatív művének tartott (egy ponton önmagát is így nevező) „szótárregény”, a Por szerzőjét köszöntik hétfőn este fél nyolckor a Kossuth Klubban.

A nyolcvanas évek derekán jelent meg – a szövegben megjelenő Porlódban jól felismerhető a Temesit felnevelő Szeged. A szótárregényhez hasonló formakísérletek végigkísérik pályáját az újságregénytől a tarot-kártya regényig, bár az irodalmi értékelések némelyike egykönyvű írónak nevezi, amit maga Temesi és hívei hevesen vitatnak. Művein erőteljes angolszász irodalmi hatás érzékelhető.

Temesi az Írószövetség választmányi tagja, a Magyar Pen Club alelnöke, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a József Attila-díjat 1988-ban, a Kossuth-díjat idén kapta meg. A 2010-es évben mind Szőcs Géza, mind L. Simon László joggal reklamálta, hogy – akkor még, már több mint 60 évesen – nem részesült a legmagasabb állami kitüntetésben.

A születésnapi rendezvényen a 65 éves íróval Vasy Géza irodalomtörténész, az Írószövetség egykori elnöke beszélget, sor kerül a nemrég megjelent Miért lettem…? című kötet bemutatójára is, és fellép Kobzos Tamás Kossuth-díjas zenész, énekes is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.