Egy napig látható lesz csütörtökön a Mestitz-gyűjtemény

Mindössze egy napig lesz látható Mestitz Lajos híres műgyűjteményének maradéka csütörtökön a Kieselbach Galériában abból az alkalomból, hogy a kollekcióról kötet jelenik meg.

Mestitz Lajos – egy kikeresztelkedett tőzsdeügynök, egy bróker a Horty-korszakból. Egy férfi, aki lakásában, képeivel körülvéve, saját különbékét alkotva élt. Egy férfi, aki mindennap taxival indult munkahelyére, a Szabadság téri Tőzsdepalotába. Miután házát bombatalálat érte, odaveszett különleges gyűjteményének egy része. A gyűjteményé, mely 1947-es svájci emigrációjába is követte Mestitzet, s melyben Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly, Derkovits Gyula, Czóbel Béla képei szerepelnek.

A mindeddig teljességében ismeretlen "kis" gyűjtemény, mely mai értéken körülbelül két-háromszáz millió Ft, most először, csak egy napig csütörtökön déltől este 6 óráig látható lesz a Kieselbach Galériában abból az alkalomból, hogy Martos Gábor, a műkereskedelem elméleti kérdéseinek szakértője tollából megjelent A tőzsdeügynök képei című kötet, mely a Mestitz-gyűjteményt mutatja be.

"Minden gyűjtőnek, minden gyűjteménynek jár egy könyv" – vallja Kieselbach Tamás galériatulajdonos, hisz a gyűjtők s kollekcióik által ismerhetjük meg egy ország műgyűjtésének igazi arcát. A kötet egész nap 2800 Ft helyett kedvezményes áron, 2000 Ft-ért megvásárolható lesz a Kieselbach Galériában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.