Egy magyar a Titanic fedélzetén, aki nem úszta meg

Az Encyclopedia Titanica összesített utaslistáján szerepel egy Mr. Leopold Weisz nevű férfi, aki az egyetlen, igazolhatóan magyar származású utas volt a szerencsétlenül járt óceánjárón. Mégis az brit utasok közt jegyezték fel, ugyanis 1912-ben már brit állampolgárként élt belga feleségével. Róla közöl cikket az Origo.
Az 1880-ban Pesten vagy Veszprémben született Weisz Leopold kőszobrásznak tanult Angliában, és 1911-ben mint ifjú házas indult feleségét hátrahagyva Kanadába szerencsét próbálni. Meg is találta: Montrealban épületszobrászként dolgozott, majd visszatért feleségéért Angliába, hogy magával vigye Kanadába. Ekkor vetett sorsa a Titanicra.

Felesége túlélte a katasztrófát, Weisz azonban meghalt a jeges vízben. Mentőmellényes holttestét később megtalálták, az öltönyébe varrt aranyérmékkel együtt, amelyeket az esetleges nehéz időkre rejtett a ruhájába.

Ebből felesége új életet tudott kezdeni Kanadában, s később hozzáment elhunyt férje üzlettársához. Weisz Leopoldot Montrealban temették el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.