Egy csokor Liszt öt százalékából

Április 8-án kezdődik a 36. Budapesti Tavaszi ­Fesztivál, amely úgy is nagyszabású rendezvény, hogy kisebb lett a szerepe, amióta a Müpa megnyílt, és az év bármely szakában hallható Budapesten világsztár énekes vagy zenész. Káel Csaba, az operatív testület elnöke szerint a fókusz változott csak, összefoglaló fesztivál lett, amely lehetőséget ad koprodukciókra és újszerű dolgok létrehozására. A szervezők igyekeznek olyan programokat összehozni, amelyek önmagukban nem jönnének létre. Céljuk az intézményi együttműködésekkel egybenyitni a várost és hazahívni a nemzetközi zenei életben egyre jelentősebb szerepet játszó magyar művészeket.

Arra a felvetésünkre, miszerint korábban jóval több világsztár járt a tavaszi fesztiválon, Káel Csaba úgy válaszolt: ők valóban egész évben érkeznek a Müpába, ugyanakkor a lemezpiac megszűnése miatt jóval kevesebb is a klasszikus iparban a világsztár.

Martin Haselböck osztrák karmester
Teknős Miklós

Mindenesetre a mostani program része az ­Orchestra ­Filarmonica della Scala Myung-whun Chung vezényletével, a Mozart Idomeneójának főszerepét éneklő Ramón Vargas és a világhírű Wayne Shorter Quar­tet dzsesszegyüttes. És öt év után újra részt vesz a Budapesti Fesztiválzenekar: a nyitóhangversenyt adja a nemzetközileg elismert brácsaművésszel, Kim Kashkashian­nal. Izgalmas vállalkozás lesz még Rost Andrea világzenekoncertje is.

A fesztivál egyik fő témája Liszt Ferenc. – Liszt életművének egészen kis részét ismerik még a zenerajongók is – mondta Martin Haselböck, egy nemzetközi koprodukció karmestere (zenetudósok szerint Liszt munkásságának körülbelül öt százaléka van állandóan repertoáron – a szerk.).

Az osztrák karmester a zeneszerző Krisztus-oratóriumát vezényli majd, ezt a monumentális művet nem túl gyakran adják. Most a Staatskapelle Weimar, magyar szólisták, a rádió énekkara és gyermekkórusa közreműködésével látható a Müpában. Liszt inspirálta – a nemzetközi zenei életben elektronikus és komputerzenei munkásságáról is ismert – Dubrovay László Faust, az elkárhozott című művét. A táncjátékot a Pécsi Balett mutatja be Vincze Balázs rendezésében és koreográfiájával.

Valószínűleg a Kínai Nemzeti Opera Puccini-előadása, a Turandot lesz az egyik leg­izgalmasabb produkció. Az európai szerző megírta kínai sztorit autentikus formában adják elő.

A fesztivál idei büdzséje 950 millió forint, amelynek összegét a 2014–2017 közötti időszakra kormányrendeletben rögzítették.

Színházak a Nemzetiben

A tavaszi fesztivál alatt rendezik meg harmadszor a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót a Nemzeti Színházban. Tizennégy ország társulata lép fel, köztük lesz Thomas Ostermeier Csehov-rendezése is. A nemzeti galériában Picasso-tárlatot rendeznek, a nemzeti múzeumban fiatal kínai tervezők és Katti Zoób divatbemutatója lesz.


 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.