Egy belépővel eljuthat 30 színházba

Improvizációra épülő próba, tapsrend-bemutató, börtönszínházi előadás, felvételizés a színművészetire – többek között ezek között válogathatnak, akik karszalagot vesznek a szeptember 17-i Színházak Éjszakájára. Egy belépővel végigjárható vagy harminc színház programja.

Pár kivétellel az összes budapesti és néhány független színház is részt vesz az idei Színházak Éjszakáján. (Néhány programra jó előre helyet kell foglalni.) A leggyakoribb esemény a kulisszajárás, ennek különféle verziói is léteznek. Akadnak, amiket a színház művészei vezetnek, máshol a háttérben dolgozók, a Karinthyban pedig a vakokkal és gyengén látókkal barangolják be az épületet. Sőt, az akadálymentes szinkronban a látássérültek kipróbálhatják, milyen, ha az ő hangjukkal szólal meg egy film szereplője.

A nézők szövegeiből, kérdéseiből dolgozik három színház is. A résztvevők meséiből bábelőadás születik a Budapest Bábszínházban, a nézők által (a regisztrációkor) előre megadott mondatokból pedig számítógép ír darabot a Radnótiban, amit a színészek el is játszanak. A Facebookon kérdéseket vár a színészekhez az Örkény Színház, amelyekből sorsolnak szombaton a társulat művészei, és természetesen meg is válaszolják.

Az Örkényben szabadegyetemet is rendeznek a színészek, Pogány Judit például a kaposvári színház fénykoráról mesél, Csuja Imre meg arról tart előadást, hogyan kapcsolódik össze a mezőgazdaság, a szövegmondás és a verstanulás. Gálffi László Rimbaud nyomában tett utazásáról mesél, Mácsai Pál pedig festő édesapjáról, Mácsai Istvánról.

A nézők nemcsak a kulisszák mögé nézhetnek be vagy a nézőtérre ülhetnek be, hanem a színpadon is helyet kapnak. Az operettben szteppelni tanulhatnak, az első esőig sztár lehet, aki a Kolibri Színház előtt hagyja lábnyomát. A Momentánnal improvizálni lehet, a színművészetin felvételizni 2-3 verssel.

A Katonában pályaválasztási tanácsadást tart Gricz István kommunikációs vezető, és utána érdemes végignézni a nagy tapsrendet, ahol a népszerű előadások összesűrített tapsrendjeit tapsolhatják át.

A József Attila Színház jubilál, és tortát vág a nézőknek, a Pinceszínházban a Vass Péter becsülete című történet a becsületről, amelyet a jelenleg szabadságvesztésüket töltő Budapesti Fegyház és Börtön fogvatartottjai játszanak el.

A színészzenekarok ezen az estén is összeállnak a Pesti Magyarban és az Újszínházban. A Paulay Ede utcában a színészzenekar után akusztikus koncertet ad Nagy Feró és a Beatrice.

A Jurányiban a Színházi Kritikusok Céhének programján kipróbálják a „vak" kritikát. Azaz a kritikus nem is látja, mit játszanak a színészek a színpadon.

A pesti színházakkal párhuzamosan a Miskolci Nemzeti Színház társulata is beáll a Színházak Éjszakájába. A képzőművészetben is jeleskedő színész, Varga Zoltán festőperformanszon készült képére lehet vakon licitálni. Arra kérik a közönséget, írják fel egy cetlire, mennyit ajánlanak a festményért, és dobják be egy lezárt urnába névvel, címmel és telefonszámmal. A legtöbbet licitáló nyer. Zárásként világrekordra készül a társulat. Keszég László Az ember tragédiája „francia forradalom"-képét állítja színpadra a teljes társulat, az énekkar, a zenekar és a balett mellett minden jelenlévő nézővel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.