Egy beágyazott festő képei a frontról

Juszkó Béla azon kétszáz fiatal festőművész közé tartozott, akiket a Monarchia hadügyminisztériuma az I. világháború kitörésekor a frontra vezényelt. Hadszíntéri rajzos dokumentumaiból szeptember 5-én kiállítás nyílik szülővárosában, Tatán.

Juszkó a frontra vezényelt képzőművészekkel, írókkal és fényképészekkel együtt a Kriegspressequartier (Sajtóhadiszállás) tagjaként követte a harcoló alakulatokat, és festette a csatatereket. Képei a tervek szerint a hátország hadikiállításain, és az újságok lapjain szolgálták a háború iránti civil lelkesedés fenntartását, egészen addig, míg nem a rajzokon csak a holttestekkel borított csatamezőket, a menekülők szomorú alakjait láthatták viszont...

Juszkó Béla Tata szülötte. Életművének csak egy kis része az itt bemutatott, hadifestőként az orosz és olasz fronton készített festmények, vázlatok sora 1915-16-ból, amelyek jó részét a Hadtörténeti Múzeum gyűjteménye őrzi. Nem elsősorban képzőművészeti kiállításról van szó – a képek a nagy háború lényegét közvetítik. Az illúziókat és a valóságot, a háború kegyetlen, embertelen mivoltát.

Háborús munkáiból A hadifestő címmel szeptember 5-én délután 5-kor nyílik kiállítás a Kuny Domokos Múzeumban Kövesdi Mónika művészettörténész rendezésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.