Egressy Zoltán új regényének főszereplője Törőcsik András

Törőcsik András, a hetvenes-nyolcvanas évek magyar futballsztárja, az Újpest-szurkolók Törője áll a középpontban Egressy Zoltán új regényében. A Lila csík, fehér csík című kötetet a Könyvfesztiválra jelentette meg az Európa Könyvkiadó.
"Véletlen egybeesés, hogy most lesz Törőcsik 60. születésnapja, nem erre időzítettük a könyvet. A műfaját magam sem tudnám pontosan meghatározni, a kiadó szerint regény. Tényeken alapuló nosztalgikus emlékezésfolyamról van szó, elsősorban a gyerekkoromról, alapvetően tehát nem valamiféle Törőcsik-életrajz ez, sőt, nem is focikönyv" - mondta a szerző az MTI-nek. Mint felidézte, M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó vezetője évek óta unszolta, hogy írjon könyvet az egykori futballsztár kapcsán, miután tudta róla, milyen sokat jelentett neki gyerekkorában Törőcsik. Egressy Zoltán tavaly ősszel fogott neki, akkor még nem körvonalazódott előtte pontosan, mi lesz belőle.

Az egykori újpesti sztár egyébként 45 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, 12 gólt rúgott, játszott két világbajnokságon, de ma úgy tekintenek rá, mint akinek semmi sem sikerült igazán. Huszonhárom évesen kiállították az argentínai foci vb-n (e pillanatot örökíti meg a borító grafikája), egy évvel később súlyos autóbalesetet szenvedett, ezután csípője már nem volt a régi. Nem lőtt sok gólt, de kiválóan passzolt és ördöngösen cselezett - a közönség Táncolj, Törő!-t skandált. Aktív éveit beárnyékolták bundameccsek, nem mindig élt sportemberhez méltóan, állandó társa lett az alkohol, de szerencséje sem volt, többször is akkor sérült meg, amikor nagy lehetőség előtt állt. Visszavonulása után sem találta helyét az életben, nemrég agyműtétje volt, intézetben él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.