Egész éves Bartók-koncertsorozat indult Londonban

Húsz koncertből álló és 11 európai várost érintő egész éves Bartók-sorozatot indított a londoni Philharmonia Orchestra Esa-Pekka Salonen finn karmester vezényletével.

A londoni Magyar Kulturális Központ tájékoztatása szerint Salonen az Infernal Dance: Inside the World of Béla Bartók (Pokoli tánc: Bartók Béla világa) című sorozattal Bartók Béla életművét kívánja bemutatni és fel akarja tárni azokat a zenei és művészi hatásokat, amelyek a XX. század nagy magyar zeneszerzőjét inspirálták. A finn karmester és a Philharmonia Orchestra az Egyesült Királyságban, szerte Európában, és 2012 elején a Közel-Keleten mutatja be Bartók zenéjét.
A Royal Festival Hallban tartott csütörtök esti nyitóhangverseny műsorán a Kossuth szimfónia, az I. zongoraverseny és A csodálatos mandarin teljes zenekari változata szerepelt Yefim Bronfman zongoraművész és a Philharmonia Voices énekkar közreműködésével.

A koncertsorozaton elhangzik Bartók összes fő zenekari műve és A kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos opera, de az egész évre kiterjedő eseménysorozat kamarazenekari estéket és kurzusokat is magában foglal.

Esa-Pekka Salonen szerint Bartók zenéje teljesen egyéni, mélyen megrendítő, érzelmekre ható, erotikus és drámai - olvasható a Philharmonia Orchestra honlapján, amelyen Malcolm Gillies-nek, a sorozat konzultánsának Budapestről, a népi hangszerekről, a Zeneakadémiáról, Bartók színpadi műveiről készített filmjeit és a virtuális galériában Bartók életének különböző szakaszait bemutató fotótárlatot is láthat az érdeklődő.

A zenekari hangversenyek előtt másfél órával zenetörténészekkel, szakértőkkel beszélget Gillies a koncert programjáról.

A Bartók-sorozat része lesz a Takács Quartet októberi londoni szereplése, amelynek keretében Bartók összes vonósnégyesét előadják a Nemzetközi Kamarazenekari Fesztiválon. Az oroszországi születésű izraeli zongoraművész, Yefim Bronfman eljátssza Bartók másik két zongoraversenyét is, Christian Tetzlaff német hegedűművész pedig Bartók 2. hegedűversenyét adja elő.

Szintén a sorozat részeként június 23-án és 24-én a Muzsikás együttes lép fel a londoni Southbank Centre-ben és a brit fővárostól 40 kilométerre fekvő Basingstoke-ban, ahol több Bartók koncert is lesz, pénteken például ott ismétli meg a sorozat csütörtöki nyitóhangversenyét a Philharmonia Orchestra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.