Leváltották az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatóját

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ma – holnapi hatállyal – visszavonta az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójának magasabb vezetői megbízatását – értesültünk. A tárca közleménye szerint Sajó Andrea "az abban szereplő indoklás alapján elfogadta felmentését", aki viszont állítja: semmiféle indoklást nem kapott.

Sajó Andrea érdeklődésünkre közölte: Balog Zoltán miniszter intézkedése hirtelen jött, de nem érte teljesen váratlanul. Ahogy fogalmazott, „ő volt az egyik utolsó mohikán” a Hiller István által kinevezett intézményvezetők közül, kapcsolata a jelenlegi kulturális kormányzattal a kezdetektől fogva rendkívül hűvös volt, a Nemzeti Könyvtárat afféle mostohagyerekként kezelték.

Sajó Andrea
Sajó Andrea

Hozzátette: könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy az OSZK vezetői székét Szőcs Géza volt államtitkárnak, a miniszterelnök főtanácsadójának szánják. Szőcs korábban már a nyilvánosság előtt is jelezte, hogy foglalkoztatja a könyvtár sorsa, és sajtóhírek szerint már kapott is a könyvtárat felügyelő biztosi megbízást.

Talán nem véletlen az sem, hogy a kormányzat olyan törvénymódosítást tervez, amely szerint szakirányú képesítés nélkül is kinevezhetők lennének az intézményvezetők. A leváltott főigazgató szerint nem kizárt, hogy a történtek a Budavári Palotában működő könyvtár régóta tervezett elköltöztetésével is összefüggésbe hozhatók. Sajó Andrea mandátuma eredetileg 2014. december 31-ig szólt.

Szombattól Szemerei Péter megbízott főigazgatói jogkörrel veszi át az intézmény vezetését – írja az MTI. A jövőben ő felelős az OSZK üzemeltetéséért, problémáinak megoldásáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.