Duna Karnevál, huszadszorra

Huszadszorra rendezik meg június 6. és 21. között a Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett Duna Karnevált.

A rendezők a 20. jubileum alkalmából a különlegesen összeállított eseménysorozattal készülnek, felvonultatva az elmúlt két évtized legsikeresebb produkcióit, előadóművészeit, zenekarait, tánctársulatait. Több mint félszáz programon közel 2000 előadó egy tucat helyszínen szórakoztatja az érdeklődőket.

A külföldi táncegyüttesek nemes versengésének ad helyet a VI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncverseny, melynek célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése a tradíció és az innováció jegyében. Az Erzsébetligeti Színházban június 18-án a produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, Bronz LÁNCHÍD díjakat és különdíjakat.

A Hagyományok Házában senior táncegyüttesek nagy sikerű retro-produkciói, többek között a Szolnoki Országos Néptáncverseny nagydíjas koreográfiái is bemutatásra kerülnek, és meghallgathatjuk Novák Ferenc Tatát, ahogy egyedülálló stílusában gyűjtőútjairól, vagy az alkotókhoz, együttesekhez és koreográfiákhoz fűződő élményeiről mesél. A budafoki Záborszky Pincében a Borvárosi Karneválon és Békásmegyeren a Békási Karneválon a külföldi táncegyüttesek bemutatóit csodálhatja minden kedves érdeklődő. A Yunus Emre Intézetben a török néptánc és népzene mutatkozik be a Karnevál keretein belül.

Az ünnepi eseményeket a külföldi és hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 400 művészének egyedülálló, közös gálaműsorai koronázzák meg. Az Erkel Színházban az Európai Tánc Karaván címmel, június 19-én bemutatandó koprodukció szereplői magyar, görög, olasz, erdélyi, lengyel, bolgár, török, spanyol és finn művészek. A darab csúcspontja a népek díszes lakodalmi viseleteit is felvonultató menyegző, mely képzeletbeli karavánként utazza be Európát.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében a Karnevál Gálán június 20-án 20 órától a nemzetközi vendégek, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes közös műsora látható. Az előadás megidézi többek között a nyári napfordulóhoz kötődő tűzugrás hagyományát is.

Kivételes élményt nyújt a Karnevál Zenei Gálaestje a Pesti Vigadóban. A rendhagyó koncerten közel száz zenész mutatja be a magyar és európai népzene kincseit.

A koncert díszvendége Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes. További részletekért ide kattintson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.