Dudák, népdalok és semmicske énekek

Több dudás is megfér egy csárdában – derül ki a 11. Debreceni Cívis Korzó következő hétvégéjén. Az ingyenes rendezvénysorozat következő, népzenével foglalkozó három napját ugyanis péntek este hét órakor a Magyar Dudazenekar nyitja meg.

Bár a duda eredetileg szóló hangszer, amelynek segítségével egy muzsikus akár komplett zenekar hangját elő tudja hívni, ezt csak fokozza, ha több dudás összeáll egy együttesbe. Közös céljuk, hogy az egyre kevesebbek által ismert ősi kultúráig visszanyúló dallamvilágot ne hagyják teljesen elveszni.

A hagyományos cigány népzenét a modern elektronikával ötvöző !DELADAP formáció követi a dudásokat péntek este a színpadon. A cseh énekesnőkből, szerb gitárosból, bosnyák harmonikásból és orosz hegedűsből szervezett “nemzetközi” vállalkozás idén már a harmadik lemezét mutatja be.

A szombat esti program a Rendhagyó Prímástalálkozónak elkeresztelt koncert. A fellépés különlegessége, hogy minden előadója a saját hangszerén, egyéni stílusában játszik népzenét. A szólisták az est folyamán azt is elmondják a nézőknek, mely tájegységek zenéi, dallamai, falusi zenészei ösztönözték őket arra, hogy maguk is a népzene felé forduljanak.

A hétvége utolsó napján pedig Bognár Szilvia koncertezik a zenekarával. Semmicske énekek című műsorában a szerelemről, a szeretetről, a barátságról, a boldogságról és a boldogtalanságról énekel.

A hétvégét a “folclore” feltalálója, a Yava zenekar zárja; számaikban a népzenei elemeket punkos ritmusokkal keverik.

Mindemellett a látogatók meghallgathatják Adamóczki Béla tárogatóművész előadását, és részt vehetnek a Speciális Művészeti Műhely “Közös hang” XXII. Országos és VIII. Nemzetközi Kulturális Fesztiválján is.

Mint az esemény többi szombatján, ezen a hétvégén is kézműves játszóház várja a gyerekeket délután fél öttől a Baltazár téren.

!DelaDap_2008
!DelaDap_2008, 2009-07-15,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.