Drogokra épült a náci Németország

A napokban jelenik meg angolul Norman Ohler német szerző Blitzed című ténykönyve arról, hogy a náci Németországban és konkrétan Hitler életében kulcsszerepet játszottak a drogok.

Blitzed

 

A Guardian beszámolója szerint Ohler leírja, hogyan kezdődött Németországban az amfetaminelőállítás, és hogyan vált a drog a nemzeti szocializmus fontos építőkövévé: először csak a háziasszonyok hatékonyságát növelte, később azonban a katonák éberségét és elszántságát is. Odáig merészkedik, hogy kijelenti, Németország nem tudta volna megszállni Franciaországot, ha a katonáknak nem adnak amfetamint.

Később pedig a nácik megalkották a még erősebb kokainos rágót is.

Ami pedig Hitlert illeti, neki orvosa a 40-es évek elejétől opiátokat adagolt, melyeket a Führer kokainnal felváltva alkalmazott szellemi és fizikai teljesítőképessége növelése érdekében. Ohler állítása szerint Hitler drogfüggő lett, és a halálát közvetlenül megelőző időszakban, amikor már nem tudott hozzájutni a drogokhoz, elvonási tünetekkel küzdött.

Bár Ohler nem történész, könyve jelentős kutatómunkán alapul, és Ian Kershaw, a náci Németország talán legelismertebb kutatója is "komoly tudományos mű"-nek nevezte a kötetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.