Dörner-ügy: Cserhalmi nem lehet hülye

Az Az nem lehet hogy... elnevezésű civil csoport november 30-án lezárta a Dörner György igazgatói kinevezése kapcsán elindított aláírásgyűjtését. A petíciót és egy meglepetés Mikulás-csomagot átnyújtották Csomós Miklós főpolgármester-helyettesnek a Városházán.

„Az nem lehet, hogy Cserhalmi György is hülye” - olvasható az interneten egy Dörner Györggyel szimpatizáló kommentelő bejegyzése a szélsőségektől elhatárolódott jobboldali érzelmű színészről. Ez és hasonló idézetek hangzottak el az Az nem lehet, hogy... elnevezésű civil szervezet performanszán, míg egy háromfős delegáció bement a Városházára, hogy átadja a szervezet küldeményét Csomós Miklósnak.

Az esemény szónoka, Sztrókay András elmondta: a főpolgármester-helyettes egy piros-fehér-zöld lapokból összeállított füzetet kapott. Az aláírók ezzel is demonstrálni kívánják, hogy nem a csupán magyar darabokat játszó színház ötletével van problémájuk (noha a „magyar” jelzőt nem tartják esztétikai kategóriának), hanem azzal a szellemiséggel és szakmaiatlansággal, amit Dörner György pályázata képvisel.

A tiltakozás oka, hogy az Új Színház élére Tarlós István október 6-án, a szakmai bizottság javaslatával ellentétben, Dörner Györgyöt nevezte ki, akinek pályázata Csurka Istvánt, a volt MIÉP-es politikust jelölte meg az igazgató intendánsaként. Az Az nem lehet hogy… elnevezésű civil csoport aláírásgyűjtése azért indult, hogy ne egy, a kiírásnak meg nem megfelelő, ráadásul kirekesztő szellemiségű pályázat nyerje el az állami és közpénzből támogatott színház vezetését. A Gyalázat című petíciót 10395 ember írta alá, a Dörner által pályázatában megjelölt szerzők, avagy örököseik sorra tiltják le műveiket. Október 22-én tüntetés volt a színház előtt, és december 13-ára a tiltakozók körmenetet terveznek. A komoly nemzetközi visszhangot is kiváltó döntés új fejezetet nyitott a hazai kultúrbotrányok sorában, hiszen a szélsőséges ideológia most jutott először közintézményhez.

A főpolgármester-helyettesnek címzett füzet, amely a szervezet honlapján is olvasható, a hármas osztatú nemzeti lobogónak megfelelően három részből áll. Az elsőben olvasható az aláírók névsora, a második részben Dörner György pályázata a szervezők kommentárjaival, a harmadik, zöld színű és „Zöldségek” elnevezésű egység pedig ízelítőt ad a Dörner György és Csurka István szimpatizánsainak különböző fórumokon megjelent véleményéből.

Itt megtudhatjuk, hogy a magyar intézményeknek magyar szellemiségű vezetőre van szükségük: „Ezért – írja egy fórumozó - javaslom Dörner György kinevezését a Színművészeti Egyetem rektorának is, vagy, amennyiben az Új Színház-beli teendői miatt erre már nem maradna energiája, Eperjes Károlyt.” Más éppen Márta Istvánnal, az Új Színház előző igazgatójával kapcsolatban jegyzi meg: "rendes magyar férfi nem visel női nevet."

Tarlós István főpolgármester döntését nem kívánja megmásítani, álláspontja szerint mindenkinek kell egy (államilag támogatott) esély. Igaz, Csurka Istvánt legújabb, nyíltan antiszemita pamfletjei kapcsán figyelmeztette, hogy ne fogalmazzon „félreérthetően”. Ezért az Az nem lehet, hogy... Mikulás-ajándékkal is készült a főpolgármester számára: az említett füzet mellett magyar darabokra szóló színházjegyeket kapott, hogy lássa, a magyar színházban magas számban játsszák a klasszikus és kortárs magyar drámákat. Hogy melyik este hová szól Tarlós István színházjegye, az elérhető a szervezet honlapján.

Tarlósnak magyar darabokra szóló színházjegyeket  hozott a Mikulás a mai demonstráción
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.