Dörmögő bűnök

A második évad felfokozott várakozását szinte minden alátámasztotta: díjak özöne, lehengerlő színészi teljesítmények, a nézők rajongása. Az utóbbi évek legszínvonalasabb krimidrámája született meg A törvény nevében című sorozattal, amely nyomasztó légkörével, színehagyott képeivel, fojtogató rejtélyeivel még a gyilkos kilétének jelentőségét is lepipálta, holott a krimi elsősorban mégis a nyomozás fordulatairól szól. A finoman megírt párbeszédek, a történet lassú hömpölygése viszont mindent felülírt.

Az utóbbi évek legszínvonalasabb krimidrámája született meg A törvény nevében című sorozattal, amely nyomasztó légkörével, színehagyott képeivel, fojtogató rejtélyeivel még a gyilkos kilétének jelentőségét is lepipálta.

A nagy siker legfőbb bizonyítéka, hogy a második évad csak úgy hemzseg a mozisztároktól. És nem azoktól, akiknek a karrierje valamiért megrekedt volna, így jobb híján vállalta el a forgatást. Külön öröm, hogy Vince Vaughn hosszú idő után újra drámai szerepben tűnik fel, mint ahogy Rachel McAdams is leveti a folyton mosolygós, fülig szerelmes nő kliséjét, és nem is akárhogy. Talán a mozi már nem engedett meg nekik ilyen fokú kísérletezést és eltérést a bevált karaktereiktől. Colin Farrell pedig ugyan nem tudja lepipálni Matthew McConaughey alakítását, de van rá esély, hogy mellé lépjen.

 

Az előtérben Colin Farell, a főszereplő
Az előtérben Colin Farell, a főszereplő
HBO

Az már most látszik, hogy a második évad dramaturgiailag szövevényesebb lesz (bár épp a letisztultság volt oly megnyerő), több szál találkozik majd, a nyomozók száma is növekedett. Érezhető hogy a történet összetettségét is megpróbálják felhozni az erős hangulat mellé. Engem már azzal megvettek, hogy sikerült még szuggesztívebbé tenni a főcímet, Leonard Cohen dörmögése bizony mindent visz.

Antológia lévén a szereplők nem térhetnek vissza (az az ára a mozisztároknak), ám egy-két összekacsintással jelezték az alkotók (főként az író Nic Pizzolato), hogy az új évad nem esik majd messze az elsőtől. A gyárak és ipari területek fényképezése, a kezdő jelenet, amelyben a nyomozót a válóperes ügyvédje faggatja, mind-mind utalás a korábbi évadra. Talán az tűnik kissé erőltetettnek, hogy a törvény emberei csupa elfuserált életű karakter (az elsőben McConaughey nyomozójának különcségét jól ellensúlyozta Woody Harrelson normalitása), csupán a helyi maffia kulcsfigurája, a Vaughn alakította Frank Semyon tűnik kiegyensúlyozottnak, és emiatt különösen veszélyesnek. S bár a gyilkosság nem olyan felkavaró és misztikus, mint az első felvonásban,mégis képes berántani ebbe a jól kitalált világba.

Minden apró és kidolgozott részlet arról győz meg, hogy újra egy igényes és figyelemre méltó évadot kapunk. Amelyet egész egyszerűen kötelező megnézni, ha valaki villogni akar a műveltebb társaságban.

A törvény nevében (True Detective)
2. évad
HBO

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.