Döntött a testület: kölcsönadja a pólingot

Tartós kölcsönbe ad egy ritka madárpreparátumot - egy vékonycsőrű pólingot - a Soroksári Helytörténeti Gyűjtemény a Magyar Természettudományi Múzeumnak; erről kedden döntött a kerület képviselő-testülete.

A múzeum állattárának vezetői levélben keresték meg a kerületi gyűjteményt, mert a szakleltár során váratlan értékre, egy montírozott vékonycsőrű pólingra bukkantak. A Dél-Pest állatvilága című kiállításon látható faj az egész világon a kihalás szélén áll, jelenlegi állományát mindössze 50 példányra becsülik. A védett madár eszmei értéke 1 millió forint.

Magyarországon ez a faj nem fészkel, kizárólag vonulás alatt jelent meg, s az utóbbi 150 évben mindössze 100 alkalommal észlelték. A Természettudományi Múzeum szerint a preparátum zoológiai és tudománytörténeti szempontból is jelentős.

Mivel a múzeumnak egyetlen ilyen példánya sincs, a kerületi gyűjteménytől kérték, hogy adja át tartós kölcsönbe vagy véglegesen. Cserébe a Dunára jellemző, a helytörténeti kiállításon be nem mutatott gerinces három példányát ajánlották fel.

Vékonycsőrű póling
Vékonycsőrű póling
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.