Don Giovannira várva

Egész Milánó a Scala Don Giovanni-bemutatójára készül hetek óta. A Teatro alla Scala vitathatatlanul a leghíresebb olasz operaház, és egyben az észak-olasz város egyik büszkesége is. Hivatalos évadkezdő előadását hagyományosan december 7-én tartja meg, Sant'Ambrogio, azaz Szent Ambrus napján, a város védőszentjének ünnepén.

A gazdasági válság az olasz kulturális életre is kedvezőtlen hatással volt az elmúlt években, és hamarosan további megszorítások várhatóak. Bár az opera továbbra is kiemelt támogatást élvez Olaszországban, a közönsége évek óta nem nő, szemben az operaházakba járók átlagos életkorával. Ezért aztán számos újdonsággal, érdekességgel, ötlettel próbálják meg becsalogatni a fiatalabb nemzedékeket. A követendő példát a piacnak még kiszolgáltatottabb színházak nyújtják: a modenai városi színház, a Pavarotti nevét viselő Teatro Comunale két éve képregény-sorozatot indított. Egy helyi rajzstúdió közreműködésével az évad legfontosabb bemutatója rajzolt formában is megjelenik. A tavalyi Macbeth után idén Gounod Rómeó és Júliája került sorra a novemberi bemutatóval egyidejűleg. A füzeteket a könyvesboltokon kívül főleg az iskolákban terjesztik. Az osztályok számára találkozókat is szerveznek mind az előadások szereplőivel, mind a képregények alkotóival. Hasonló projektet indított útnak Párma színháza: megbízta Robin Wood forgatókönyvírót és Carlos Gómez rajzolót, hogy ismert figurájuk, Dago a képregényújság lapjain találkozzon Giuseppe Verdivel, és mesélje el az olvasóknak az idei pármai évad egyik fő eseményének, a Nabucconak a születését.

Macbeth: az évad legfontosabb bemutatója rajzolt formában is megjelenik
Macbeth

Nos, a Scala sem hagyta ki a „kilencedik művészetben” rejlő lehetőségeket. A nemrég megnyílt, a rajznak, az illusztrációnak, az animációs filmnek és a képregénynek szentelt milánói Wow múzeumban pár napja avatták fel a „Don Giovanni képregényben” című kiállítást. A múzeumba látogatók a legfontosabb opera-feldolgozásokat, valamint Mozart életét és munkásságát képekben megjelenítő alkotásokat láthatnak. A legnevesebb kiállító művész a főleg erotikus képregényeiről ismert Milo Manara. Nyolc eredeti színes rajza képezi a kiállítás magját. Láthatóak továbbá különböző Walt Disney feldolgozások (a Micky Mouse „milánói” különkiadása szintén december 7-én jelent meg) és a nálunk is jól ismert Geronimo Stilton operaházi kalandjainak eredeti rajzai. Számos híres olasz ifjúsági lap és sorozat Mozartnak szentelt oldalai után megtekinthetőek Osvaldo Cavandoli, a Menő Manó alkotójának témába vágó rajzfilmjei is.

A Scala által követett stratégia részeként több városi mozi vette be a heti programjába a különböző Don Giovanni filmeket: Joseph Losey és Carlos Saura már klasszikusnak számító művei mellett Carmelo Bene sajátos, látomásos feldolgozása is újra előkerült. A bemutató előtt néhány nappal, december 4-én a 30 éven aluli fiatalok számára fenntartott nyitott főpróba volt látható a Scalaban. 6-án a Scala és a bemutató est zenei vezetője, a világhírű izraeli-argentin karmester és zongoraművész Daniel Barenboim lectio magistralist tart az egyik külvárosi színházban. A zenei betétekkel tarkított előadásra már hetek óta minden (ingyenes) jegyet elkapkodtak, a színház előtti téren ezért hatalmas kivetítőt állítottak fel, amelyiken szintén követhető lesz a karmester előadása. Természetesen magát a bemutatót is lehet majd ma este követni: egy belvárosi téren, több külvárosi színházban és moziban is közvetítik az eseményt, továbbá különleges vetítéseket szerveztek két milánói börtönben is.

A várva-várt előadást a kanadai Robert Carsen rendezte, akinek elképzeléséről mindössze annyi szivárgott ki eddig, hogy meglepő és varázslatos „színház a színházban” játékra épül. A zenei igazgató, Barenboim vezényel, Don Giovanni szerepében Peter Mattei, a további szerepekben Anna Netrebko, Kwangchul Youn, Alexander Tsymbalyuk, Giuseppe Filianoti és Barbara Frittoli lépnek fel. A szezonnyitó estére hivatalos Giorgio Napolitano köztársasági elnök és az ország új miniszterelnöke, Mario Monti is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.