Dokumentumfilm az Alzheimer-kórról

Elsőként készült dokumentumfilm hazánkban egy százezreket érintő problémáról, az Alzheimer-kórról. Szádvári Lídia alkotása egy házasság mindennapjain keresztül mutatja be a betegséggel együtt járó problémákat.

Egy jövőkutató és egy pszichiáter egymásra talál. Házasságot kötnek, noha mindketten túlvannak már életük delén. Ettől persze még nyugodtan lehetnének boldogok, hiszen a boldogság nem korfüggő. Csakhogy a látszólagos idillt kettétöri egy tragédia. A férfit, Istvánt megtámadja az Alzheimer-kór.

Szádvári Lídia nem árul zsákbamacskát dokumentumfilmje címével: Bárkit utolérhet. A kór, mármint. A legkönyörtelenebb betegségek egyike. Az alig háromnegyedórás dokumentumfilmben nem csak a házaspár sorsa, a közös küzdelem képsorait láthatjuk. Megszólalnak még orvosok, alzheimeres betegek hozzátartozói és közéleti személyiségek is, a cél pedig, hogy a betegséggel kapcsolatos társadalmi és egészségügyi problémák közismertté váljanak, s hogy csökkenjenek az kórral élőkkel szembeni előítéletek. A Bárkit utolérhet című dokuból az is kiderül, hogy a főszereplő, István a betegségével kapcsolatban hazánkban eddig példa nélküli döntésre szánta magát, amellyel segíteni szeretne az embereknek.

Hogy mi ez a lépés, azt nem áruljuk el most. Aki 18-án kedden délután elmegy a Bálint Zsidó Közösségi Házba, a délután hatkor kezdődő vetítésre, megtudhatja. A film után pedig izgalmas beszélgetés kezdődik, amelyen a rendező Szádvári Lídia, Himmer Éva, a dokumentumfilmet támogató Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága vezetője, és Dr. Kappéter István gyógypedagógus, pszichiáter is részt vesz. Aki egyébként a film főszereplője, s aki a fórumon is vállalja rendhagyó, kollégáival szembemenő véleményét a betegséggel kapcsolatban. A házigazda-moderátor Perlaki Tamás filmesztéta lesz.

A tavaly készült film rendezője nem ismeretlen a műfaj hazai kedvelői számára. A Rajzolt ’56, a Putritól a bölcseletig és A fényművész alkotója készítette A Pingpong doki című, dr. Faragó Sándor gyermekorvos munkáját feldolgozó művet is. A szenvedélybeteg fiatalokkal foglalkozó gyógyító hívta életre az éjféli pingpongbajnokságot, meg a hozzá tartozó klubot, értelmes elfoglaltságot nyújtva így a sokszor céltalan, magényos srácoknak. De Szádvári Lídia jegyzi A művésznek nincs kora című portrét is, amely a 104 évesen is alkotó Losonczi Tamás életútját mutatja be. A kalaposmesterben a balmazújvárosi Mihalkó Gyula portréját rajzolja fel, de végigkövethetjük a fejfedőkészítés összes fázisát, megismerhetjük a régi szerszámokat, ezen kívül egy csomó érdekes sztori és adat is elhangzik a filmben, dr. Vajda Mária muzeológus pedig a kalapviselet etnográfiai vonatkozásáról beszél.

Alzheimeres agy MR-felvételen
Alzheimeres agy MR-felvételen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.