Döglött Macskák a hajón

Pénteken este garantáltan begörcsölnek majd rekeszizmaink, és előreláthatólag érkezésünktől számítva egy órán belül könnyben úszik majd szemünk az A38 fedélzetén. Három kivételesen őrült banda tesz róla, hogy az ember megfeledkezve minden gondjáról, az élet és halál napos oldalát lássa legalább egy este erejéig.

Ha valami egészen különleges élményre vágyunk, akkor február 12-én este az A38 fedélzetén a helyünk. Három egészen elképesztő banda furcsa, színpompás poronddá varázsolja a hajó sötét koncerttermét. A magyar Yellow Spots és a Mystery Gang Rockabilly Trio után a francia Washington Dead Cats  lép majd színpadra. Ez nem egy szokványos péntek este lesz a hajón. Ezen az estén az ember nem győzi kapkodni a fejét, csak néz, hogy mi folyik itt. Olyan az egész, mint egy abszurd cirkusz, vagy talán még helyénvalóbb egy 21. századi extrém woodoo szertartáshoz hasonlítani a történteket.

Ahogy elnézzük az "I'm Going to Las Vegas and I'm gonna be a star" című dalhoz készült videót, rá kell ébrednem, hogy a cowboykalap, a szenvedélyes tűzzsonglőr, a lányok lenge öltözékben, mintha a vörös malom lányai volnának, és az együttes meglehetősen karizmatikus frontembere színes, tengerpartot és szörföt idéző alsónadrágja remekül megfér egymás mellett. Persze első ránézésre bizarr ez a kép, de az ember egy idő után hozzászokik, és rájön, hogy ez az igazán őrült zenekar vagy teljesen megbabonáz és elkápráztat, vagy halálra rémít. Nálam mind a két hatást sikerült elérniük. Az 1984-ben alakult banda tagjait korántsem nevezhetnénk vén rókáknak, dacolva a korral őrjöngnek a színpadon, láthatóan élvezik, amit csinálnak.

Muzsikájukat nem lehet egykönnyen beskatulyázni, ha mindenképp mondani kell valamit, talán a pscyhobilly vagy a punkabilly - ahogyan ők definiálják magukat -a legmegfelelőbb, hiszen mesterien ötvözik a rock'n'roll-t és a punkrock-ot a tengerparti surf-punk-kal és a mambóval. A zenén túl szövegeik is igen figyelemreméltóak, a magyar Yellow Spots-hoz hasonlóan kissé őrült témákat boncolgatnak. Megelevenítik például az ördögöt magas sarkúban, de a nevükhöz hűen énekelnek halott macskáról, őrült woodoo nőről, akihez azért fohászkodnak, hogy ne hagyja őket magukra, de természetesen szóba jön Las Vegas is.

Nálunk először 1988-ban léptek fel az egykori híres-hírhedt Fekete Lyukban. Azóta eltelt húsz év, a banda még színesebb lett, az önmagában sem unalmas együttes koncertjét várhatóan táncos lányok dobják majd fel, de ha tűzzsonglőrök vagy bűvészek tűnnének fel az együttes tagjai oldalán, az sem lepne meg.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Ahogyan az sem igazán meglepő, hogy ki készíti elő a terepet a francia csapatnak. Természetesen nem más, mint a Mystery Gang Rockabilly Trio sajátos rockabilly-jével. Mindent elsöprő lendületükkel pár perc alatt táncos hangulatba hozzák a nagyérdeműt, még azt is mozgásra készítetik, akinek nem épp ez a zenei műfaj a szíve csücske.

Érdemes szót ejteni a másik magyar fellépőről is, a Yellow Spots egy meglehetősen abszurd rock&roll csapat, jazz és swing alapokra épülő zenei világgal és kissé morbid szövegekkel. Ők maguk zenéjüket csak „belezős rakkendrollként" definiálják. Talán ez így kissé komolytalanul hangzik, de kellő humorral és nyitottsággal egészen élvezhetőek a már-már performanszba hajló koncertjeik.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Mindenképp szórakoztató és élményekben gazdag estének nézünk elébe, fergeteges karneváli hangulat várható.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.