Döbbenetes nemi erőszak borzolja a kedélyeket a popvilágban

Jackie Fuchs (művésznevén Fox), a hetvenes évek legendás női rockbandája, a Runaways korábbi basszusgitárosa azt állítja, hogy Kim Fowley, az amerikai együttes megalapítója és menedzsere 1975 szilveszterén megerőszakolta őt.
Fox csak most gyűjtött elég erőt ahhoz, hogy elmesélje a traumatikus esetet. Nagy szerepet játszott ebben a közelmúltban nagy hírverést kapó két hasonló ügy: Bill Cosby komikusé és az énekesnő Ke$háé, aki nemi erőszak miatt perelte be producerét.

Fox szerint egy 1975-ös koncert utáni partin erőszakolták meg, ahol ő több tablettát is bevett a Quaalude nevű nyugtatóból. Fowley megkérdezte az együttes egyik roadjától, akar-e szexelni az akkor 16 éves Foxszal, akit annyira kiütött a gyógyszer, hogy sem mozogni, sem beszélni nem tudott. A road visszautasította a dolgot, ám Fox később arra eszmélt, hogy Fowley többek szeme láttára éppen megerőszakolja.

A Runaways a hetvenes években. Felül középen Fuchs, mellette jobbra Jett, elöl a jobb oldalon pedig Currie
A Runaways a hetvenes években. Felül középen Fuchs, mellette jobbra Jett, elöl a jobb oldalon pedig Currie
Forrás: mtv.com

Bár Fox nem nevezte meg azokat, akik nézték az esetet, arra lehetett következtetni, hogy a Runaways többi tagja is közöttük volt. Ezt azonban Cherie Currie és Joan Jett is határozottan tagadta. Jett sajnálatát fejezte ki, és nyugalmat kívánt Foxnak, Currie pedig azt írta közleményében: „Ha ilyesmit láttunk volna, szétverünk egy széket Fowley fején”. Currie poligráfos vizsgálatnak veti alá magát, hogy bebizonyítsa igazát. Fox azt nyilatkozta, tiszteletben tartja, ha a többiek nem akarnak beszélni, de sejtette, hogy a többieknek tudomásuk volt az esetről.

A januárban elhunyt Fowley ellentmondásos figura volt, megesett például, hogy szeméttel és vizesflakonokkal dobálta próba közben a lányokat, „hogy szokják”, ami a színpadon rájuk vár. Fuchs 1977-ben kilépett az együttesből, amely pénzügyi viták miatt ugyanebben az évben szakított a különc menedzserrel.

A Runaways 2013-ban megjelent biográfiájában Fowley állítja, soha senkivel sem feküdt le a bandából. Az eset azért is különösen döbbenetes, mert a Runaways az erős, önálló nők szimbóluma a poptörténelemben, több női előadót inspirált feminista szövegeivel és kiállásával – s nem utolsósorban óriási sikerével. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.