Vissza a gyökerekhez! Django Swing a MüPában

A csekély 43 évet élt roma származású dzsessz-gitáros, Django Reinhardt az európai dzsessz kiemelkedő alakja, műfajteremtő újítója. Valahogy így fogalmaznak vele kapcsolatban a lexikonok, és megemlítik persze azt a tragédiát is, ami az eredetileg Jean-Baptiste Reinhardt néven született muzsikussal 18 éves korában történt.

Jelesül, amikor leégett a család lakókocsija, amelyben éltek, és az akkor már egyre elismertebb fiatal zenész olyan komoly égési sérüléseket szenvedett, hogy a lábát kis híján amputálták, bal keze kisujját és gyűrűsujját nem is tudta többé mozgatni.

A hosszas, másfél évig tartó lábadozás közben kifejlesztett egy speciális játékmódot, amellyel később virtuóz módon tudott gitározni.

Január 20-án, kedden a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Django Reinhardt szellemét idézi meg egy zenei esemény. A Magyarországon és külföldön már egyaránt sokszor bizonyított tagokból álló Swing à la Django Zenekar Django Fesztivál címen vendégül látja a magyar zenei élet kiemelkedő előadóit.

Ezen az egyéjszakás fesztiválon az előadók a gyökerekhez mennek vissza, hiszen legnagyobb ihletőjük, Django Reinhardt nyomdokaiba lépve idézik fel az 1920-as és 1930-as évek hangulatát, nem is akárhogy.

Meghívásukat elfogadta a Tcha Badjo francia-kanadai zenekar, melynek tagjai most éppen Costa Ricáról repülnek Budapestre a Django Fesztivál miatt, Hajós András, akiről kiderül, hogy a django swing világában is otthon van, Micheller Myrtill, a magyar dzsessz kiemelkedő énekesnője, Szirtes Edina Mókus, a magyar világzenei színtér legrendhagyóbb figurája és a Pankastic!, az ország első django-pop zenekara.

A Pankastic! egyébként a Kicsi a világ, de nagy világ című számával A DAL, azaz a magyar Eurovíziós válogató legjobb 30 előadója közé jutott. A zenekar tavaly júniusban alakult, hattagú formáció, muzsikájában felsejlik az ötvenes évek szalonzenéje, a swing, olykor még világzenei ízek is. Annyi biztos: sodró, jókedvű muzsika az övék.

Decemberben jelent meg első EP-jük, melyen hat saját dal hallható. A lemez promóciós turnéja januárban vette kezdetét, csúcspontja a Django Swing Fesztivál. Hogy az est még különlegesebb legyen, arról a Budafoki Dohnányi Zenekar gondoskodik azzal, hogy szimfonikus kíséretet biztosít a produkciókhoz. A koncert este fél nyolckor kezdődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.