Dijazták a legjobb kiállításkatalógusokat

A művészettörténész szakma legrangosabb elismerését, az Opus Mirabile díjat ismét a Magyar Nemzeti Galéria kiadványai és szakemberei kapták, több kategóriában is, tudatta lapunkkal az MNG. A díjakat január 14-én (pénteken) adták át a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottsága által 1994-ben alapított, s évente kiosztott díjat idén a 2009-es év publikációi alapján ítélték oda a kitüntetett szerzőknek.

Az egyszerzős tanulmányok, monográfiák közül a legtöbb szavazatot Sinkó Katalinnak a Nemzeti képtár. „Emlékezet és történelem között" című, a Magyar Nemzeti Galéria Évkönyvében megjelent tanulmánya kapta. Második díjjal jutalmazták az MNG főosztályvezetőjének, Mikó Árpádnak A reneszánsz Magyarországon című kötetét.

A többszerzős művek, kiállítási katalógusok közül a legtöbb szavazatot a Magyar Nemzeti Galéria két kiállítási katalógusa kapta. A Késő barokk impressziók. Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) és Josef Winterhalder (1743-1807)című kiállítás Jávor Anna, Boda Zsuzsanna és Verő Mária által szerkesztett katalógusa, valamint Veszprémi Nóra, Aczél Eszter Krisztina, Békefi Eszter és Farkas Zsuzsa munkája, a Borsos József festő és fotográfus (1821-1883), című kiállítás és katalógusa.

A kritikák, könyv-, illetve kiállítás-ismertetők kategória díjazottai között is szerepel a Magyar Nemzeti Galéria. Opus Mirabile díjat kapott Bicskei Éva a Karakterek, kosztümök, szerepek. A Magyar Nemzeti Galéria Borsos József-kiállításáról című, a Műértőben megjelent kiállítás-ismertetőjéért, valamint Végh János a szintén kitüntetett Mikó Árpádnak A reneszánsz Magyarországon című könyvéről a Művészettörténeti Értesítőben megjelent recenziójáért.

A díjazazottak között találjuk a Fővárosi Leváltár egyik kiadványát is. A Hidvégi Violetta, Csáki Tamás és Ritoók Pál által szerkesztett Budapest neoreneszánsz építészete című kötet a többszerzős művek kategóriájában nyert Opus Mirabile-díjat.

Rostás Péter, a Kiscelli Múzeum igazgatója a kiállításismertetések, kutatási helyzetképekkategóriában szerzett díjat az ÉS-ben megjelent egyik tanulmányával.

 

A díjazottak


Az egyszerzős tanulmányok, monográfiák közül a legtöbb szavazatot kapta:
SINKÓ Katalin: Nemzeti képtár. „Emlékezet és történelem között..." = A Magyar Nemzeti Galéria Évkönyve 2008.
valamint:
GOSZTONYI Ferenc: „A szimbolista Fülep (I.). A »primitív« Cézanne-tól a Magyar művészetig". In: BARDOLY István - JURECSKÓ László - SÜMEGI György (szerk.): „A feledés árja alól új földeket hódítok vissza." Írások Tímár Árpád tiszteletére, Budapest, 2009, 64-80.
és
MIKÓ Árpád: A reneszánsz Magyarországon, Budapest 2009.


A többszerzős művek (kiállítási katalógusok, tanulmánykötetek) közül a legtöbb szavazatot kapta:
JÁVOR Anna - BODA Zsuzsanna - VERŐ Mária: Késő barokk impressziók. Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) és Josef Winterhalder (1743-1807), a Magyar Nemzeti Galériában rendezett kiállítás és katalógusa;
valamint:
VESZPRÉMI Nóra - ACZÉL Eszter Krisztina - BÉKEFI Eszter - FARKAS Zsuzsa: Borsos József festő és fotográfus (1821-1883), a Magyar Nemzeti Galériában rendezett kiállítás és katalógusa
és
CSÁKI Tamás - HIDVÉGI Violetta - RITOÓK Pál (szerk.): Budapest neoreneszánsz építészete. Tanulmányok a 2008. november
18-án Budapest Főváros Levéltárában rendezett konferencia anyagából. Budapest 2009. című kötet.


A kritikák, könyv- illetve kiállításismertetések, kutatási helyzetképek közül a legtöbb szavazatot kapta:
BICSKEI Éva: „Karakterek, kosztümök, szerepek. A Magyar Nemzeti Galéria Borsos József-kiállításáról". Műértő, 2009. október 1. és 9.;
valamint:
ROSTÁS Péter: „A tömegvonzásról". Élet és irodalom, 2009. június 12., 16.
és
VÉGH János: Mikó Árpád: A reneszánsz Magyarországon című könyvéről szóló recenziója: Művészettörténeti Értesítő, 58
(2009), 347-352.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.