Díjazták a Bárányfelhőt

Hiába is próbáljuk áltatni magunkat, nem nagyon nézünk dokumentumfilmeket. Ennek talán legnagyobb oka az, hogy nehéz rájuk lelni. A csíkszeredai film.doc Fesztivál ebből a szempontból maga a paradicsom.

Hetedik alkalommal rendezték meg a film.doc fesztivált, amely a jelenkori román-magyar dokumentumfilmek világába nyújt betekintést. A rendezvény keretein belül az érdeklődők több mint 160 filmet tekinthettek meg és ezek mellett egyéb kiegészítő programok is várták az érdeklődőket, ami még jobban emelte a fesztivál fényét.A rengeteg filmből jó néhány díjat is kapott, ebből az egyik legjelentősebbet – a rendezői díjat - Zsigmond Dezső kapta a Bárányfelhőért.

– Nagyon örültem, jó érzés volt átvenni a díjat – mondta Zsigmond Dezső. – Főleg itt, hisz nagyapám, dédnagyapám szülőfaluja sincs túl mesze, és ezek mellett sok egyéb emlék köt ehhez a vidékhez.

Zsigmond Dezső szerint a jelenkori dokumentumfilmek sokkal jobban hasonlítanak egy játékfilmre, mint a tíz évvel ezelőtti őseikre. A filmes szavai szerint Sokat változott a stílus. A karakterek szeretni valók, érzelem dúsak, a film helyzeteket, szituációkat, életeket mutat be.

Ezt a változást azonban elég nehéz nyomon követni. A tévé társaságok nem túl nyitottak a műfajjal kapcsolatosan. A film.doc fesztivál azonban egyre jobban kezd terjeszkedni. Budapesten és Bukaresten kívül nyolc egyéb fővárosban vetítik le a nyertes filmeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.