Díjazott 'antré' Újlipótvárosban

A Magyar Urbanisztikai Társaság nívódíjával jutalmazták a XIII. kerületi Hollán Ernő utca megújítását. A Szent István körútról induló allé százmillió forintba került, Újlipótváros „belépőutcáját” három hónapig építették, s tavaly augusztusban adták át.

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága által alapított Köztérmegújítási Nívódíj pályázaton a zsűri dicséretben részesítette a XIII. kerületnek a Hollán Ernő utca megújítása című munkáját. A májusi elismerést a jelentkezést beadó XIII. kerületi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a felelős tervező Lépték-Terv Tájépítész Iroda Bt. és a kivitelező Főkert Parkfenntartó Kft. közösen kapta – tájékoztatta lapunkat a kerület sajtóosztálya.

Az indoklás szerint: „a kialakított sétálóutca szép és igényes része a kerület közterület-fejlesztési stratégiájának és ebben az esetben kiemelendő a kerület stratégiai fejlesztési szemlélete is. A felújítás a terület minőségi változását eredményezte. Új, arányos városi hangsúly született, melyhez a finom és érzékeny szabadtér-építészeti megoldás is nagyban hozzájárult. Az alkalmazott burkolóanyagok újszerű használata a szépen megtervezett közterületnek egyedi hangulatot ad. A forgalommentesített, sokfunkciós középső sávval tagolt utca úgy teremtett kellemes tartózkodási helyet, hogy nem zilálja szét a környék városszerkezeti kapcsolatait”.

Mint arról már beszámoltunk, a XIII. kerület tavaly augusztusban adta át a három hónap alatt elkészült Hollán Ernő sétálóutcát, amelynek első, a Szent István körúttól induló szakasza addig az autós forgalom előtt is nyitva állt. Ez az újlipótvárosi allé egyben a kerület legújabb sétálóutcája is. Az átépítés terveit az önkormányzat megbízása alapján a Lépték-Terv Tájépítész Iroda készítette el, a kivitelező pedig a Főkert Parkfenntartó Kft. volt. A beruházás százmillió forintba került. Újlipótváros belépőutcájának épségére, szépsége megóvására térfigyelő kamerákkal vigyáznak. Emellett a terület üzemeltetője, a kerületi környezetgazdálkodási cég két állandó parkgondnok jelenlétét biztosítja, akik parkfenntartási munkájukon túl telefonon közvetlenül jelzik, ha valamilyen esemény miatt hatósági intézkedés szükséges.

Az utca egységes, összesen 1100 négyzetméternyi díszburkolatot kapott. Az 550 négyzetméternyi zöldterületet alacsony cserjék díszítik, a közműmentes sávba kínai díszkörte-fasort ültettek, a zöldterületet automata csepegtető- és faöntöző berendezésekkel látták el. A Szent István körút felől a sétálóutca térélményét kiemelő szökőkút készült.

A Hollán Ernő utca megújulásának terve szerepelt a képviselő-testület által 2008-ban elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiában is, amelynek egyik fontos része a Pozsonyi úti akcióterületen a forgalomcsillapított belvárosi övezet kialakítása. Újlipótvárosban a belvárosi jelleg és az átmenő forgalom nagysága miatt csak szűk mozgástér van sétálóutca kialakítására. Sok esetben a gyalogosforgalom biztosítása is gondot okoz. A Hollán Ernő utca érintett szakaszának sétálóutcává alakítása jelzi azt a törekvést, hogy az alkalmas területeken a lakossági igényeknek megfelelően a gyalogos forgalom elsőbbséget élvezzen. Ugyanakkor az utcaszakasz az áruszállítás időben történő korlátozásával szervesen kapcsolódik a Szent István körút kirakatokkal és vendéglátó szolgáltatásokkal teli nagyvárosi forgatagához.

Az önkormányzat az AngyalZöld stratégiájának megvalósításával kiemelt figyelmet fordít zöldterületei fejlesztésére és fenntartására. Az Állami Számvevőszék tavaly január és március között helyszíni ellenőrzéssel vizsgálta az önkormányzat tulajdonában lévő zöldterületek fejlesztését és fenntartását. A vizsgálat megállapította, hogy a városrész a rendszerváltás óta jelentős változásokon ment keresztül, mostanra a főváros legdinamikusabban fejlődő kerületévé vált. A tudatos, tervszerű városfejlesztésnek köszönhetően felértékelődött a zöldfelületek jelentősége.

A közelben egyébként hasonló változásokra lehet majd számítani a Vígszínház melletti Ditrói Mór utcában, hiszen ennek az átépítése is a tervek között szerepel.

A nívódíjjal jutalmazott újlipótvárosi Hollán Ernő utca
Az átépített újlipótvárosi Hollán Ernő utca
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.