Digitalizálva is olvashatja a Nappali házat

Megjelent digitalizált formában a Nappali ház – művészeti és irodalmi szemle 1989–1999.
A negyedéves folyóirat elindításához Takáts József adta az ötletet. Alapító szerkesztői: Hévizi Ottó, Károlyi Csaba, Kurdi Imre, Orsós László Jakab és Szijj Ferenc. A lapnak 40 száma jelent meg, ebből három dupla és egy német-angol nyelvű válogatás.

A folyóirat tematikus blokkokkal is jelentkezett: opera, New York, Mesterséges világok, Berlini átmenetek, Witkiewicz , a romlás orosz virágai, cseh irodalom, szociográfia, fiatal szlovén írók, Cioran, Könyv és almaillat, művészet és őrület, amerikai kispróza, Gertrude Stein, Antonin Artaud, Szövegszeretkezés, Szülés, északi rokonok, Útszéli művészet, Emlék, könyv. 1993-tól páros kritikákat közöltek, 1993-tól a Karl Kraus rovat rövid, szúrós vitacikkeket, glosszákat, jegyzeteket is közre adott. 1994-ben a lap kiadásában jelent meg Károlyi Csaba szerkesztésében a Csipesszel a lángot című, Tanulmányok a legújabb magyar irodalomról alcímű kötet, melyben a fiatalabb irodalmárok 29 írásban mérték föl saját generációjuk irodalmát.

Az egyes számok írásai gazdag képzőművészeti anyaggal együtt jelentek meg. Minden egyes lapszámot egyéni borítóval adtak ki (borítótervező Eperjesi Ágnes majd Hübner Teodóra). Három melléklet is készült: Kleist: A lelenc (1994/4.), Babaházak (1998/2.), Milton Wretzky: Tiniagy (1999/2.). A Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárra különszám jelent meg németül és angolul – válogatás a tíz év anyagából (1999/3.).

A digitalizált lapszámokat itt találja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.