Digitalizálják Darvasit

Idén Darvasi László és posztumusz Páskándi Géza lett a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) két új tagja – a 29 DIA-tag (kortárs költő vagy író) voksai alapján.

A Petőfi Irodalmi Múzeum keretei között működik, a kortárs magyar irodalom digitális közzétételével, valamint egy-egy szerző műveinek közreadásával foglalkozik a Digitális Irodalmi Akadémia. Honlapja az egyik legjelentősebb magyar nyelvű irodalmi szöveggyűjtemény, amely nemcsak a modern technika miatt különleges, hanem azért is, mert a digitalizált szövegek – a nyomtatotthoz képest – tartalmazzák a szerzővel egyeztetett változtatásokat, javításokat is. Így a digitalizált művek a jelen idejű kritikai kiadás alapjának is megfelelnek.

A feldolgozandó művek szerzőit, a DIA új tagjait, évről évre szavazással választják ki a már meglévők. Idén 31 magyar író és költő volt jogosult a szavazásra. A keddi, három fordulós szavazáson résztvevő 29 pályatárs voksai alapján Darvasi László lett az új DIA-tag.

A kortárs tagválasztás előtt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója jelöl egy posztumusz tagot is. E. Csorba Csilla főigazgató Páskándi Gézát javasolta, a jelölést a jelenlévők egyhangúlag támogatták.

Darvasi László
Darvasi László, Sopronyi Gyula felvétele, 2009-10-09,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.