Design locsi-fecsi

Hat perc, negyven másodperc. Ennyi idővel kalkulálhattak azok a szakemberek, akik szombat este építészetről, designról vetítettek és beszéltek az Iparművészeti Múzeumban. Japán találmány az unalom ellen: az előadó szigorúan csak húsz képet vetíthet, egyenként 20-20 másodpercig, így a mondandóját is be kell szorítania hat perc negyven másodpercbe.

A soha véget nem érő, teljes érdektelenségbe fulladó előadások ellenszerét hat évvel ezelőtt, Japánban találták fel. A tokiói székhelyű, Klein Dytham architecture stúdió vezetői, Astrid Klein és Mark Dytham rájött, hogy ha az akkor nyílt, SuperDeluxe nevezetű kulturális intézmény előadásaira lelkes hallgatóságot is szeretnének, akkor limitálniuk kell a beszédek időtartamát.

Ennek megfelelően alakították ki a Pecha Kucha, magyarul Locsi-fecsi estek szabályrendszerét: az előadó szigorúan csak húsz képet vetíthet, egyenként 20-20 másodpercig, így a mondandóját is be kell szorítania hat perc negyven másodpercbe. 

Az esteket azóta a világ több tucatnyi városában megrendezik, évek óta Budapesten is. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében hallható, leginkább építészeti tematikájú program hétvégén az Iparművészeti Múzeumba települt, és a japán designt bemutató, jelenlegi időszaki kiállításhoz kapcsolódott.

A Wa: A mindennapok harmóniája - kortárs japán design címmel bemutatott tárlat kurátora, Kawakami Noriko este héttől személyesen vezette körbe a látogatókat. Az est további vendége A Repülő Gyepszőnyeg Hollandiából, a hajnalig tartó buli hangulatáért pedig DJ Csodafarkas és VJ Admonkey felelt.

(A kiállítás megtekintése és a tárlatvezetés ingyenes, a Pecha Kucha-est belépőjegye 1000 forint.)     

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.