Depardieu, a szegedi Napóleon

Az orosz állampolgárság felvétele után Magyarországra is bekukkant a nyáron Gerard Depardieu.

 Úgy tűnik, a korábban Oscar­-díjra jelölt, Golden Globe díjas filmszínész erőteljesen pillantgat Kelet­-Közép és Kelet­-Európa felé. Depardieu, Putyin nagy barátja, tavaly vette fel az orosz állampolgárságot (személyesen az orosz elnök adta át neki), még egyéni vállalkozónak is bejegyeztette magát, hogy Oroszországban fizessen adót.

Orosz neve Жерар Реневич Депардьё (Zserar Renevics Gyepargyjo). A hírek szerint így akart kibújni a francia gazdagokat sújtó adó alól. Depardieu sem titkolja, Oroszországba szökésének oka: 63 évesen nem érzi biztosnak, hogy magánemberként és vállalkozóként képes lenne a továbbiakban is a francia államnak adni jövedelmének 87%­-át.

(Állítólag előzőleg Belgiumot szemelte ki magának.) A színész arról nyilatkozott a lapoknak: egyéni vállalkozóként kávéházat nyitna a Moszkvától 650 kilométerre lévő Szaranszkban. (A színész régóta foglalkozik borászattal; a világhálón az is olvasható, hogy amikor értesítették róla, hogy Medgyessy Péter – Magyarország akkori miniszterelnöke – éppen egyik francia éttermének vendége volt, odasietett, hogy személyesen üdvözölje őt.)

Ha már Kelet felé vette az irányt, nem zárkózik el attól sem, hogy Magyarországon fellépjen. Eddig csak forgatott itt, méghozzá 2011­-ben a legutóbbi Asterix és Obelix moziját. Pár hónapja az a hír is felröppent, hogy jövő tavasszal Budapesten nyit borbárt.

Az viszont biztos, hogy augusztus első napjaiban Szegeden szerepel. Ma délelőtt Budapesten megegyezett ugyanis a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatójával, Harangozó Gyulával, hogy a nyáron ő játssza Napóleont a Háry János című daljátékában, a Dóm téri fesztiválon. Béres Attila rendezésében franciául és magyarul is hallhatják a nézők.

Az augusztus 1-­jén és 2­-án látható előadásban a címszerepet Homonnay Zsolt játssza, Ferenc császár Bodrogi Gyula, Ebelasztin báró Gálvölgyi János, Burkus silbak Szabó Győző és Örzse Bordás Barbara lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.