December végétől befogadási plafont húznának a bajorok

Az Angela Merkelt is többször kritizáló Horst Seehofer szerint csak december végéig szabad tartani a jelenlegi irányt a menekültpolitikában, ha addig nem jönnek az eredmények, akkor változtatni kell.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint Németországban nemzeti szintű intézkedésekre is szükség lehet, ha az év végéig nem vezetnek eredményre a menekülthullám csillapításáért nemzetközi szinten kifejtett erőfeszítések.

Vasárnapi német sajtójelentések szerint a jobbközép bajor CSU elnöke a testvérpárt CDU Türingia tartományi szervezetének hét végi kongresszusán elmondott beszédében ugyan a támogatásáról biztosította a CDU elnökét, Angela Merkel kancellárt, és hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben mindenki a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentését kívánja, de jelezte, hogy szerinte már csak december végéig szabad a jelenlegi irányt tartani a menekültpolitikában, és változtatni kell, ha nem jönnek meg a várt eredmények.

Elmondta: egyetért a kancellárral abban, hogy meg kell erősíteni az uniós külső határok védelmét, gondoskodni kell a menedékkérők uniós tagországok közötti elosztásáról és küzdeni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetésért, de ha mindennek révén nem csökken az újonnan érkező menedékkérők száma "időben vagy eléggé, akkor hangsúlyt kell helyeznünk arra, hogy nálunk Németországban és Európában is helyreállítsuk a törvényességet és a rendet".

Az idén eddig csaknem egymillió menedékkérő érkezett Németországba. A CDU/CSU pártszövetség és a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) egyetértenek abban, hogy csökkenteni kell a menedékkérők beáramlását, de ennek mikéntjéről vita van.

Horst Seehofer ezzel összefüggésben korábbi követelését megismételve kifejtette, hogy a nemzeti szintű intézkedések közé tartozhat egy egyértelmű, világos jelzés arról, hogy Németország elérte menedékkérő-befogadási kapacitása felső határát.

Ugyanakkor az esetleg szükségessé váló intézkedéseket "a legnagyobb nyugalomban" kell megfontolni - tette hozzá. Másik fő követelésével, a befogadható menekültek felső létszámhatárának megjelölésével kapcsolatban azt mondta, hogy lényegében mindenki ugyanazt akarja: az emberáradat korlátozását. "A felső határ korlátozást jelent, a csökkentés is korlátozást jelent és a kontingensek is korlátozást jelentenek" - fogalmazott Horst Seehofer.

Azzal kapcsolatban, hogy a CSU novemberi müncheni kongresszusán nyílt színen, Angela Merkel jelenlétében bírálta a kancellárt, amiért nem egyezik bele a felső határ kijelölésébe, illetve hogy ennek nyomán sokan személyes viszonyuk megromlására következtettek, azt mondta, hogy nem kell aggódni a CSU és a kancellár együttműködése miatt. "Nincs szükségünk terapeutára" - mondta Horst Seehofer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.