Debussy, Kocsis, MüPa

Különleges, hatrészes koncertsorozat keretében mutatja be Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester a százötven éve született francia zeneszerző, Claude Achille Debussy életét és művészetét. Nem hagyományos koncertek, hanem összművészeti előadások várják a közönséget a Művészetek Palotájában.

A Debussy élete hat tételben című sorozat pénteken indul a Fesztivál Színházban. Kedden a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) évadnyitó hangversenyén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a francia zeneszerző Egy faun délutánja és A tenger című szimfonikus alkotásai után, a hagyományokhoz híven Bartók mű hangzik el.

Az MTI kérdésére, hogy mennyiben más ez a kezdeményezés, mint a néhány évvel ezelőtti Gundel-szalonbeli sorozat, Kocsis Zoltán azt válaszolta, hogy szerkezetében nincs jelentős eltérés, igaz, ott ő is megszólalt az irodalmi szövegek között. Most a jelenetek között nem beszél, a zongorára koncentrál. Novák Eszter rendezői koncepciója fogja össze a műsort.

"A szövegek végső változata viszonylag későn készült el, lehet, hogy a színészek olvasni fogják. Nem hiszem, hogy ez zavaró lenne. A változás, hogy a Gundelban a nagyobbik fiam keltette életre a gyermek Debussyt, most a kisebb fiam. Ő olyan jól zongorázik, hogy érdekesen szembe tudja állítani Brahms h-moll capriccióját és Debussy Danse bohémienne-jét, amivel a Debussyre is érvényes francia-német ellentét is felsejlik" - mondta.

Bartók Béla halála évfordulójának előestéjén adja a hagyományok szerint évadnyitó koncertjét az NFZ. Két ismert, rendkívül népszerű Debussy alkotás szólal meg az első részben.

"Szerintem egyenes út vezet Debussytől Bartókig. Hangszerelésben bizonyosan sokat tanult tőle. Debussy korszakalkotó opusa, a Pelléas és Mélisande döntően hatott Bartók egyetlen operájára is, a Balázs Béla misztériumjátékára készült és a középkori legendán alapuló remekműre" - fűzte hozzá Kocsis Zoltán.

A pénteki műsorban közreműködik Meláth Andrea, Baráti Kristóf, Mocsári Károly, Lesták-Bedő Eszter, Mahdi Kousay, Kocsis Krisztián Zoltán, Egri Márta, Szilágyi Csenge, Chován Gábor, Dénes Viktor és Nagyhegyesi Zoltán.

A kékszakállú herceg vára Juditját Szántó Andrea énekli, aki 2000 óta a Mannheimi Nemzeti Színház operaegyüttesének tagja. Itt debütált Juditként, majd sorra elénekelte a Carmentől Werther Charlotte-jáig, Deliláig a mezzo főszerepeket. A címszerepet Bretz Gábor játssza, aki a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon Kovalik Balázs rendezésben 2006-ban már énekelte a Kékszakállút.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán Művészetek Palotájában próba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.