Dal a Ladán

Hiába a jó alapgondolat, a filmezéshez bizony pénz kell.

A rózsaszín fürdőruhás csaj egészen a vitorlás orráig mászott előre. Ott belekapaszkodott az egyik kötélbe, és a kompot nézte. A komp a Balaton közepén lebegett, a fedélzetén néhány UAZzal, Wartburggal, Ladával és Kispolszkival. Aztán az autókból hirtelen előmászott a Talamba ütősegyüttes, és elkezdték csapkodni a szocialista autógyártás Csomolungmáinak ajtajait. Mindeközben egy emelettel felettük, a fedélzeti hídon Harcsa Veronika és a Bin-Jip játszotta a Heavy című számot.

falseFotó: Szemerey Bence

 

A különleges tavi performansz 2015 egyik legjobban várt magyar filmjében, az alkotók által zenés dokumentumfilmként meghatározott Balaton Methodban fog szerepelni. Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr közös projektje, a Kodály Method 2011-ben indult, lényege pedig az, hogy a magyar könnyűzene krémjébe tartozó zenekarokat kimozdítják szokásos közegükből, a rendhagyó zenei koprodukciókhoz pedig sajátos képi atmoszférát teremtenek. Így került az elektronikus zenét játszó Zagar a Keleti Pályaudvar restijébe a Pomázi Tűzoltózenekarral, vagy éppen a metálban utazó Turbo egy belvárosi bérház gangjára a Waldorf Gyerekkórussal.

Azonban hiába a jó alapgondolat, a filmezéshez bizony pénz kell, abból pedig nem sok állt a srácok rendelkezésére. A zenekarok mellett így a filmes stáb tagjai is teljesen ingyen dolgoztak, ez pedig egy idő után azt is jelentette, hogy a projekt tetszhalott állapotba került. Ekkor jött az ötlet, hogy az eddigi koncepció alapján készüljön egy egész estés mozi, amelyben a különböző epizódokat egy közös helyszín, a Balaton köt össze. A filmet pedig Magyarországon először crowdfounding, vagyis közösségi finanszírozás segítségével tervezték beindítani, és miután összegyűlt a kezdéshez szükséges hárommillió forint, a produkció elkezdett forogni. A filmben nagyjából húsz zenekar szerepel majd, a hangulatukban különálló szkeccseket a helyszín mellett még az is összekapcsolja, hogy mindegyiket egyetlen beállításból veszik fel.

Így történt ez hétfőn is, miután az autók szép sorban beparkoltak a kompra: az UAZok leghátulra, utána a Wartburgok, a Zsigulik, legelőre pedig a Polszkik. Aztán jött a néhány órás próba, mely során képben és hangban is egységet kellett teremteni az autók mellett a hajó oldalán is dobolók, valamint a Bin-Jip között. Miután ez megtörtént, a komp kihajózott, Szabolcs kapitány pedig Rév Marcell utasításainak megfelelően a már lemenni készülő nap irányába állította a hajót.

Az, hogy a Balaton közepének jó akusztikája van, a legtöbb embernek csak a vízibicikliről történő ordítozás során derült ki idáig. Így különösen erősen hatott, amikor a motor kikapcsolása után a szélcsendben Harcsa Veronika elkezdett énekelni, majd a Bin-Jip zenekar hangszerelője és a filmesek által kitalált koreográfia szerint a Talamba tagja először szolid dudálásokkal és kormányon dobolással, végül pedig ritmikus ajtó- és Ladatető-csapkodással kapcsolódtak be a dalba.

falseFotó: Szemerey Bence

Pont ezt a részt kapta el a vitorlásával egyre közelebb merészkedő rózsaszín fürdőruhás csaj is, meg a videó legvégét, amikor a szám befejezése után az ütősszekció visszaül az autókba, majd vadul dudálni és vészvillogózni kezd, miközben a kamera finoman a part irányába svenkel.

A Balaton Methodban többek között láthatjuk még az Akkazdet Phiait, a Quimbyt, az Elefántot és Lovasi Andrást is. Ha pedig a körülmények is szerencsésen alakulnak, a nyári és őszi Balaton mellett a téli, befagyott tó is megjelenik majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.