Csupa titok vígopera

A zeneszerző-karmester Vajda Gergely Budapest és az amerikai Huntsville között röpköd, hol itt, hol ott koncertezik. Péntek este a Művészetek Palotájában az Amadindát és a Magyar Rádió Szimfonikusokat vezényli, február 21-én egy vígoperát, legújabb művét mutatja be a Huntsville-i Szimfonikus Zenekarral.

Több mint egy évtizede indult Amerikába szerencsét próbálni Vajda Gergely. Azóta több zenekar művészeti vezetője, első karmestere lett. Most épp az alabamai Huntsville-i Szimfonikusokat vezeti. 2011-ben kezdte ott a munkát, ahogy a Magyar Rádió Szimfonikusok első karmestere is ekkor lett. Mára a Huntsville-i zeneigazgatói munka maradt, első karmesterből első vendégkarmester lett a rádió zenekaránál.

Vajda Gergely zeneszerző, karmester és klarinétművész
Vajda Gergely zeneszerző, karmester és klarinétművész
Teknős Miklós / Népszabadság

A Művészetek Palotájában is ezt az együttest vezényli az Amadindával együtt. Az utolsó pillanatban került ki a műsorból ez alkalomra komponált háromütős zenekari kompozíciója, mert az egyik szólista nem készült el szólamával a próbahétre. Bár erre a zenetörténetben bőven akad példa, Vajdával most történt meg először. Így Takemitsu és Gyöngyösi Levente művei mellett Holló Aurél Bach-átiratát játsszák.

Vajda Gergely legújabb operája, a „Georgia Bottoms, A Comic Opera of the Modern South” (Georgia Bottoms, vígopera a modern Délről) angol nyelvű. A zeneszerző már 12 éve él Amerikában, ezért vágyott arra, hogy komponáljon egy valódi déli történetet. Kevés az igazán amerikai témájú opera, annál kevesebb a vígopera – mondja. Az ötlethez keresett történetet, így bukkant Mark Childress 2014-ben Harper Lee Awarddal díjazott regényére.

De miféle vígopera az, amelyben szerepel a szeptember 11-i terrortámadás és a Katrina hurrikán? – kérdezzük. A Georgia Bottoms szórakoztató történet egy nőről, aki a helyi kisváros közösségének és gyülekezetének oszlopa. Köztiszteletben áll, titkairól senki sem tud, csak az érintettek, míg ki nem tálalja, mely helyi potentátoknak volt a szeretője. A történelmi események a képzeletbeli Six Points, Alabama lakóinak szemszögéből jelennek meg az operában. Messze New Yorktól tévén nézik a tornyok lerombolását. Nem értik, mit akarnak tőlük, amerikaiaktól. A Katrina a sztori végén következik be, amikor Georgia leleplezi magát és a fél várost, majd beül a kocsijába és elhajt New Orleansba, ahová akkor utazik, amikor mindenki menekül onnan. Ha hallgatta volna a híreket, értesülhetett volna a hurrikánról, ami elmossa az egész várost.

Az előadás először február 21-én látható, többek között ezzel a produkcióval is ünnepli a Hunts ville-i zenekar a hatvanadik szezonját. A címszerepben a Bécsben élő, amerikai Rebecca Nelsen hallható, akit tavaly a MüPában egy Eötvös-opera főszerepében láthatott a magyar közönség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.