Csúcskísérlet Nyíregyházán

A legnagyobb létszámú versmondás magyarországi rekordja dőlhet meg a költészet napja alkalmából tartandó programsorozaton csütörtökön Nyíregyházán.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon, ebből az alkalomból számos kulturális rendezvényt tartanak az egész országban. Nyíregyházán a Váci Mihály Kulturális Központ és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár közös szervezésében zajlanak az idei programok, amelyek ez alkalommal a fiatalokra fókuszálnak - mondta el Kührner Éva, a könyvtár igazgatója az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a szabolcsi megyeszékhelyen.

A kétnapos rendezvény első, szerdai napján rendezik meg a versmondó versenyt, amelyen két kategóriát hirdettek meg: az ifjúságiban a 15-18 éves diákok jelentkezését várták, míg a speciálisban látás- és hallássérült, tanulásban akadályozott és mozgáskorlátozott fiatalok mutathatják meg tudásukat a szakmai zsűri előtt. Utóbbi csoportban 14 fiatal jelezte eddig részvételi szándékát, indulni egy magyar költő szabadon választott versével lehet - ismertette a részleteket az igazgató.

A verselés párhuzamosan zajlik két helyszínen: a 25 indulót számláló ifjúsági kategória előadásainak a kulturális központ ad otthont - mondta Cservenák László, az intézmény igazgatója. Az ünnepélyes díjkiosztó azonban már a központ színháztermében lesz, a zsűri és a közönség által legjobbnak megválasztott fiatalok értékes könyvjutalomban részesülnek. Az ifjúsági kategória győztese a másnapi ünnepségen is elszavalhatja versét.

Az esemény keretein belül csütörtök délután egy órától rendezik meg a "csúcsdöntést", azaz a legnagyobb létszámú versmondás magyarországi rekordkísérletét a megyeszékhely Bujtosi Szabadidő Csarnokában. Cservenák László tájékoztatása szerint a rekordot jelenleg 790 fővel Miskolc tartja: a nyíregyháziak a helyben született költő, Váci Mihály Én szőke városom című versét fogják egyszerre szavalni.

Az iskolák által küldött előzetes regisztrációk szerint csaknem 1500 embernél tart a rekordkísérlet, de a rekord természetesen akkor lesz hivatalos és érvényes, ha ez a létszám valóban ott lesz és szavalni fog majd a Bujtosiban - jelezte az igazgató, hozzátéve, ha valóban ennyien jönnek el, akkor a Guinness-rekord megdöntése sem lesz lehetetlen.

A csúcskísérleten csaknem háromszáz fogyatékkal élő, valamint vak és gyengénlátó diák is részt vesz majd a tervek szerint, utóbbiak a vers Braille-írásos verziója segítségével csatlakozhatnak a versmondókhoz - tette hozzá Cservenák László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.