Csúcsdarabok a három vezető aukciósház árverésein

A karácsony előtti aukciós szezon újrafelfedezettje Berény Róbert. Ketten is kínálnak hosszú száműzetésből hazatért festményt a magyar avantgarde kiemelkedő képviselőjétől. A három nagy, meghatározó budapesti magánaukciós ház kínálata emellett is számos meglepetést tartalmaz.
A 20. születésnapját ünneplő Nagyházi Galéria négynapos festmény- és műtárgyárverésén 1700 tárgyat árvereznek el. A másik két nagy aukciósházhoz, Virág Juditéhoz és Kieselbach Tamáséhoz képest a kikiáltási árak nem túl magasak, átlagban 100-200 ezer forint körül mozognak. A XX. századi csúcsdarab, Czigány Dezső nevetős önarcképe is „csak" 5,5 millió forintról indul. Itt kis szerencsével akár százezer forint alatt is hozzájuthatunk ismert művészek kisebb festményeihez, néhány tízezerért pedig grafikáihoz. A tételek inkább a hagyományos ízlést elégítik ki: tájképek, csendéletek, vidéki és városi életképek, portrék. A galéria idei csúcsdarabja a katalóguscímlapon is megjelenő Giacomo Francesco Cipper XVII–XVIII. századi német származású milánói festő Idős házaspár ebédje című képe, ez 7,5 millió forintról indul. Párdarabja a Szépművészetiben látható.

Virág Juditnál a csúcstétel a különleges előkerülési története miatt óriási sajtófigyelmet szerzett Berény-festmény, a Nő fekete vázával, mely 34 millió forintról indul. Kiemelkedő darabok között szerepel Aba-Novák Trecento városképe 1930-ból és Nemes Lam­pérth József Nagybányai boglyák című festménye 20-20 milliós alapárról indulva. Utóbbi magas árát a festő csekély számú fennmaradt alkotása indokolja, mindössze negyven olajképéről tudunk. Igen magas áron mennek Vaszary János és Kádár Béla húszas években készült munkái. A művészeti alkotások közt, jótékonysági céllal árvereznek egy palack 1915-ös Piper Heidsieck pezsgőt is – mindössze 1915 forintról indítva.

A Kieselbach Galéria téli aukcióján 231 művet árvereznek el, válogatottan magas minőségű képeket, hozzájuk illő magas kikiáltási áron. A galériatulajdonos szerint a világválság kitörése, azaz hat év óta ez a legjobb árverési anyaguk. Ötvenegy kép becsértéke magasabb ötmillió forintnál, s három kép is indul 45 millióról (egy Munká­csy-, egy Márffy- és egy Georg Ferdinand Waldmüller-mű). Az aukció külön érdekessége, hogy Kieselbach Tamásnál is szerepel egy közel száz éve nem látott Berény Róbert-kép, a Napközelben, mely egykor Lukács György filozófus apjáé volt. Hazatérését szintén Barki Gergely művészettörténésznek köszönheti, akárcsak a Virág Juditnál eladásra kerülő Berény-kép, amelyet a Stuart Little kisegér című film díszletében vett észre véletlenül. A Lukács családban csak „Belzebubnak" nevezett mű megtalálása nem ment ilyen könnyen, Barki tíz éven át nyomozta hollétét. Eközben könyvet is írt Berényről, amely januárban jelenik meg. Képvadász munkájának e két jeles trófeáját most egy szezonban árverezik, a Kieselbach-féle Berény-kép licitje 19 millió forintról indul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.