Csordultig magyar - magyar kulturális évad Amerikában

Csordultig magyar (Extremely Hungary) címmel rendezik meg 2009-ben New Yorkban és Washingtonban a magyar kulturális évadot, amelynek az a célja, hogy bemutassa a kortárs magyar művészetet, illetve annak az amerikai kultúrára tett hatását - tájékoztatta a főszervező New York-i Magyar Kulturális Intézet az MTI-t.

Az amerikai nagyközönségnek soha nem látott lehetősége lesz megismerkedni a kortárs magyar kultúrával; az irodalom, a vizuális és az előadóművészetek sokszínű képviselői a két város vezető kulturális intézményeiben kapnak teret a bemutatkozásra - olvasható az intézet ismertetőjében.

Az évad fókuszában az elmúlt 100 év azon művészeti teljesítményei állnak, amelyekhez visszanyúlnak a kortárs magyar kultúra gyökerei, s amelyek közül nem egy jelentős hatást tett az amerikai kultúrára is.

A fesztivál hivatalosan 2009 januárjában a Carnegie Hallban a Magyar ünnep című kéthetes koncertsorozattal kezdődik, amelyen magyar zeneszerzők és előadóművészek szerepelnek nagy ívű műsorral Haydn remekműveitől Kurtág György New York-i bemutatkozásáig.

Az évad programját több mint 30 rendezvény alkotja, kezdve a kiállításoktól és előadásoktól az avantgárd installációkig, valamint a nagy múltú osztrák-magyar operabál modern átértelmezéséig. A programban szerepel színházi ősbemutató, irodalmi szimpóziummal és a mai magyar kultúra sokszínűségét hivatott jelezni több rendhagyó rendezvény, például a magyar bajuszverseny.

A programsorozat előtérbe állítja az Amerika és Magyarország közötti kapcsolatokat, és mindazt, amivel a magyarok és a magyar-amerikaiak - a Bauhaus művészeitől Robert Capáig, a Casablancától Bartók Béláig - hozzájárultak a művészetekhez és a kultúrához. A kulturális programokkal párhuzamosan a New York Public Library és a PEN World Voices rendezvényei a vasfüggöny leomlásának 20. évfordulója kapcsán a politika és a kultúra viszonyának kérdéseit is érintik.

Magyarország a kommunizmus bukása óta eltelt két évtizedben ismét kiérdemelte a Kelet Párizsa nevet - fogalmazott Orsós László Jakab, a New Yorki Magyar Kulturális Intézet igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy a 2009-es magyar évad először teremt lehetőséget a művészek új nemzedékének amerikai bemutatkozására.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott magyar fesztivál eseményeinek a két nagyváros legtekintélyesebb művészeti intézményei adnak otthont, köztük a New York-i Carnegie Hall, a Lincoln Center, a The Jewish Museum és a 92nd Street Y, illetve a washingtoni National Gallery és a Library of Congress.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.