Csontváry nulla forintért

Művészettörténészek a hetvenes évek óta vitatkoznak a Parkrészlet című kép szerzőségén. Most Csontváry feltételezett műveként kerül árverésre, az alkotó bizonytalan kiléte miatt nulla forintról indítva. A kép abból a gyűjteményből származik, amelyből a közelmúltban több darab is hamisnak bizonyult, s amelyből tavaly nyilvánosan el is égettek egyet a Falk Miksa utcában.

Kikiáltási ár nélkül, azaz nulla forintról indítja egyik tételét, egy Csontváry  Kosztka Tivadarnak tulajdonított festményt a Belvedere november 29-i  művészeti aukcióján.

Az alkotás abból a "Csontvárynak tulajdonított" festménykollekcióból való, amely Gegesi Kiss Pál orvosprofesszor  gyűjteményéből származik. Annakidején, a meglehetősen sok hamis  Csontváry mellett, Mezei Ottó, a Magyar Nemzeti Galéria  műtörténésze, úgy vélekedett, hogy egy valódi Csontváryra is  bukkant. Nevezetesen a most árverésre kerülő Parkrészlet című képre.  Ezt, az életmű igen korai, 1891-es festményeként határozta meg.

A Belvedere Aukciósház az alábbi magyarázatot fűzi a 43-as  számon indított és Csontváry Kosztka Tivadar(?)-nak tulajdonított,  jelzés nélküli festmény történetéhez: "A festményt a Művészet 1979.  januári Csontváry számában közölte Mezei Ottó Csontváry kutató  művészettörténész és a kép stíluskritikai vizsgálatát is elvégezte.  Németh Lajos az Élet és Irodalom 1979. február 10-i számában (Igaz  mesterek - hamis képek), majd a Jelenkor 1980. október-novemberi  számában kritikával illette Mezei megállapításait. Menyhárt László a  Művészet 1979. májusi számában azt írta, hogy a két  művészettörténész szakmai vitája mögött mélyebb, személyes ellentét  húzódik meg. Mezei Ottót és Németh Lajost a Belvedere Szalon már nem  kérdezhette, ezért felkért két mai műtörténészt, Bellák Gábort és  Pap Gábort a képpel kapcsolatos álláspontjuk megfogalmazására. A  négy szakvélemény négyféle álláspontot tükröz, az aukción Csontváry  Kosztka Tivadar neve után ezért szerepel a kérdőjel. A szokatlan, 0  forintos induló ár pedig azért, mert a Belvedere még a kikiáltási  árral sem akart a képet illetően állást foglalni. Ami 30 év alatt  nem sikerült a művészettörténetnek, amiben tartózkodó a  műkereskedelem, hátha a piac, a gyűjtők meghozzák a döntést!"  olvasható az aukciós katalógusban.

Persze e vitatható kép mellett vannak a 139 tételt  felsorakoztató aukción vitathatatlan remekművek. Mindenek előtt egy  most felbukkant, de mindenképpen hiteles Munkácsy Mihály vászon. A  Tájkép ladikkal elégikus, lírai hangulatú mű az 1880-as évek  munkája, magán viseli Munkácsy tájfestészetének jellemző jegyeit. A  kép az egykori Georg Schäfer 19. századi gyűjteményében, majd a  hagyatékából létrejött schweinfurti Georg Schäfer Múzeum  tulajdonában volt. 2007-ben a müncheni Lempertz aukciósház  árverésére egy német magángyűjteményből került. Most a Belvedere  aukciójának legmagasabb kikiáltási árán, 38 millió forintért lehet  licitálni érte.

Hasonlóan az életmű ismeretlen darabjaként aukcionálják a mérete  - 84 x 255 centiméter - és kvalitása alapján kivételes jelentőségű  Vaszary János Pipacsos réten című, az 1899 körüli évekre datált  vásznat, 32 milliós kikiáltási árat rendelve hozzá. Az árverőház  tájékoztatása szerint a kép egy évvel ezelőtt föltekert, erősen  sérült, rongálódott állapotban egy Andrássy úti lakás felújítása  során került elő. Jelenlegi tulajdonosa egy kibontott rabicfal  mögött bukkant rá, ahová a kép évtizedekig be volt falazva.  Valószínű, hogy a századfordulón ebbe a lakásba készült  megrendelésre a kép és a 40-es években, megvédendő, választották a  befalazást. Összetekert állapotban a földön állt és a felszívott  nedvességtől az alsó 3-5 centi tönkrement. Ez a csík javíthatatlan  volt, ezért le kellett vágni, viszont a képaláírást sikerült  megmenteni, ez a magyarázata, hogy a Vaszary jelzés egy önálló vászondarabon van.

A képeket csütörtöktől vasárnapig a Műcsarnokban, a Budapest Art Fairen is kiállítják, utána pedig a galériában láthatóak az árverésig.

A vitatott Csontváry
A vitatott Csontváry
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.