Csöndes forradalom a magyar filmgyártásban

Összeállította a Magyar Film 12 pontját a Daazo.com nevű kisfilmes videomegosztó portál csapata.

1. Kívánjuk a magyar film függetlenségét.

2. Felelős, független és sokszínű magyar filmes döntéshozó szervezeteket.

3. Rendszeres tisztújítást a filmes támogató szervezetek élén.

4. Egyenlőséget a pályázatoknál, a döntéshozatali folyamatokban műnemi és műfaji, származási, politikai és mindennemű hovatartozástól függetlenül.

5. Hatékony magyar filmes promóciót belföldön és külföldön egyaránt.

6. Filmes öngondoskodást: az államon kívül más filmfinanszírozó források, alternatív, közösségi filmalapok kialakítását.

7. Decentralizálást: Budapesten kívüli, regionális filmfinanszírozó szervezetekkel és a filmes közösségi életet szervező társaságokkal.

8. Egységes, független filmes érdekképviseletet.

9. Átlátható filmfinanszírozást.

10. Sokszínű filmes oktatást: filmes pályakezdők, szakemberek hazai és nemzetközi képzésének segítését; külföldi tehetségek, szakemberek Magyarországra hívását. A tehetséggondozó hálózatokba való bekerülést. Nyelvtudást.

11. Szolidarítást: a hátrányos helyzetű alkotók, műfajok támogatását; szellemi és anyagi segítségnyújtást. Közönséget: jusson el a magyar film a magyar nézőhöz. Párbeszédet a nézők és alkotók között. Nézőművelést.

12. Egyenlőség, szabadság, testvériség!

Ugyanez a csapat rendezi meg március 27. és 30. között másodszor, állami pénz nélkül a Friss Hús rövidfilmes mustrát. „Alkotók kerestek meg minket, hogy szervezzünk közösen egy eseményt, ahol nagyvásznon, széles közönség előtt bemutathatják a friss rövidfilmjeiket.

Mindenki arról beszélt, hogy nincs magyar film, miközben több tucat magas színvonalú rövidfilm készült”, mondta lapunknak Deák Dániel, a Daazo ügyvezetője, alapítója. A tavalyi Friss Hús telt házas volt, idén nemzetközi szekciót is indítottak, versenyprogramot szerveznek.

A Daazo rövidfilmekkel foglalkozó szervezet, kérdés, miért épp ők fogalmazták meg a Magyar Film 12 pontját. Sok magyar filmessel beszéltek, és rálátásuk nyílt a szakma aktuális problémáira. „Nem lehet a rövidfilmet leválasztani a filmszakmáról. A rövidfilm problémái a teljes magyar filmszakma problémái”. A csapat kiállhat a szakmáért, hiszen független platform. Bevételeik nagy része külföldről érkezik, éves büdzséjük mintegy felét az EU médiaprogramja fedezi, a többit a piacról szedik össze.

A fesztiválszervezés mellett angol nyelvű magazint készítenek és adnak ki, nemzetközi forgalmazással és marketinggel foglalkoznak. Ezért is vállalták, hogy megfogalmazzák az alapvető problémákat, amelyek sokakat érintenek, de nyilvánosan nem merik felvetni.

Az Andrew G. Vajna kormánybiztos által létrehozott Magyar Nemzeti Filmalappal informális jó viszonyt ápolnak. Voltak ígéretes beszélgetéseik, de együttműködés nem kezdődött. „Miután a pályázataik között nem szerepel olyan, amiben a Daazo érdekelt lehetne, ezért támogatást nem kérünk és nem kapunk.”

A 12 pont közlésén túl a Daazo nem készül forradalomra; a párbeszédben hisznek. „Szeretnénk, ha a magyar film az alkotók tehetségéhez méltóan fejlődne, illetve a rengeteg, film körül tevékenykedő mozis, újságíró, filmklubszervező, pedagógus, forgalmazó szakember több lehetőséget kapna” –hangsúlyozta Deák Dániel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.