Csók éve

Várbazárbeli kiállítással folytatódik a Csók István Emlékév, amelyet a festő születésének százötvenedik évfordulója alkalmából rendeznek. Az események ma kezdődtek, sajtótájékoztatóval és koszorúzással.
A Várkert Bazár testőrpalotájában egy nappal Csók születésnapja előtt, február 13-án nyílik a „Csók István - a derűs élet festője" című tárlat, a művész mintegy hetven festményével, személyes tárgyaival és archív fotó- és filmfelvételeivel. Öt témakörben válogatnak a hatalmas életműből, mondta Gärtner Petra művészettörténész, az esemény rendezője: a párizsi műteremképek, a néprajzi tematikájú, a keleti indíttatású, valamint az édes otthon és a derűs élet pillanatait rögzítő munkákból.

Az emlékév február 2-án, a festő sírjának koszorúzásával kezdődött a Kerepesi úti temetőben. Csók kilencvenhat évesen 1961. február 1-jén hunyt el. Egyébként ennek apropóján 2011-ben nagyszabású életmű kiállítást rendeztek művészetéből Székesfehérváron. Ott őrzik hagyatéka jó részét, a festő ugyanis egész életében kötődött Fejér megyéhez: Sáregresen született, gyakran időzött Cecén a szüleinél és a megyével határos Balatonaligán festett nyáridőben. Halála után lánya, Züzü a fehérvári múzeumnak adományozta apja műterembútorait és alkotásai egy részét.

Az emlékév eseményei között szerepel szoboravató a mester születésnapján Cecén, az ottani emlékmúzeum előtt, ahol őszre újraépítik a kiállítást is. Terveznek továbbá emlékérem kibocsátást, könyvbemutatót, konferenciát, vándorkiállítást, bazárbeli Csók-majálist és készül kamarakiállítás Székesfehérváron is, közölte Rodics Eszter az emlékév főszervezője. Mint elmondta, az eseményeket 35 millió forinttal támogatja az NKA, ebből 24 millió jut a kiállításra, 7 a cecei fejlesztésekre, a többi pedig az egyéb események közt oszlik el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.