Csodálaos görög atlétaszobor az Adriából

A Horvátországban előkerült antik görög kincsek közt állították ki azt a csodálatos atlétaszobrot is, melyet egy belga turista talált meg Losinj-sziget közeléáben 1996-ban. A kiállítás a zágrábi Klovicev palotában december közepéig látható.

Most először látható egy kiállításon Ókori görögök Horvátország földjén címmel az időszámítás előtti XII. századtól az I. századig tartó időszakból több mint 480 darab régészeti lelet a zágrábi Klovicev palotában december közepéig.

Harmincnégy horvátországi múzeum és magángyűjtemény - Eszéktől az Isztriai-félszigeten át Dalmáciáig és Dubrovnikig -kölcsönzött ókori görög szobrokat, pénzérmeket, ékszereket, fegyvereket, vörös és fekete figurális kerámia edényeket, amforákat, vésett kőtáblákat, a tengerfenékről fölhozott különleges leleteket az egyedülálló tárlatra - írta a Vecernji List című horvát napilap.

A kiállítás sztárja Apoxüomenosz, az időszámítás előtti II-I. századból való atléta bronzszobra, amelyet egy belga turista fedezett föl 1996-ban az Észak-Adrián, Losinj sziget közelében a tengerfenéken, két szikla között a homokban. A 192 centiméter magas fiatal sportoló szobrát 1999-ben emelték ki az Adriai-tengerből, 45 méteres mélységből. Hét évig restaurálták, azután először Firenzében, a Palazzo Mediciben állították ki, ahol két hónap alatt 80 ezren voltak rá kíváncsiak.

A kiállítás megmutatja, hogy az ókori görögök milyen hatással voltak Dalmáciára, a dalmát szigetekre, mint Vis, Hvar, Korcula, ahol megalapították az első kolóniákat - írta a lap.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.