Csirke fő a mosogatógépben!

Fura kísérletbe fogott az Origo gasztrorovata, a Táfelspicc: csirkét és zöldségeket pakolt a mosogatógépbe. Azt akarták megtudni, lesz-e ebédjük, vagy az egész menü a kukában landol.
Tény, hogy a hús kiszárad, a zöldség péppé változik, ha túlzottan magas hőfokon sütjük. A főzés, párolás hőmérsékletét pedig nem olyan egyszerű kontrollálni, mint a sütését.

Ezt hidalja át a pontosan beállítható vákuumfőző, a sous vide gép, amely egyenletes hőfokon tartja a vizet. Sokan kísérleteztek már azzal, mi pótolhatja egy alapháztartásban a sous vide gépet. Kapóra jött a mosogatógép, amely 65-70 fokon is mos, ergo szuvidálni is képes.

Nemcsak magazinok próbálkoztak ezzel a módszerrel, egy séf komplett hálaadási pulykát gőzölt így puhára. Az olasz gasztroblogger, Lisa Casali könyvet is írt a mosogatógépes főzésről (Cucinare in lavastoviglie – Főzni a mosogatógépben).

A módszer hívei két módszert ajánlanak az alapanyagok hermetikus lezárásához: az egyik a vákuumtasak, a másik a befőttesüveg. Van olyan is, aki alufóliából készített tripla csomagolásban tette a húst a mosogatógépbe, bár itt nagy a kiszakadás veszélye.

Aki attól fél, hogy vegyszer kerül az ebédjébe, miközben mosogatja a reggeli edényeket, azokat Lisa Casali megnyugtatja. Mintákat vitt egy laboratóriumba a mosogatógépben elkészített, de előbb hermetikusan záródó üvegekbe vagy vákuumzacskókba helyezett ételekből. Az eredmény azt igazolta: a mintákba nem került vegyszer vagy szennyeződés a mosogatógépből.

Az Origo is kipróbálta a módszert. Nem aprózta el, rögtön egy teljes menüt vágott be a mosogatógépbe. Húst, zöldséget és rizst tettek a mosogatás mellé.

A souse vide hívei állítják, a csirkemell akkor válik ideális állagúvá, ha 65 fok körüli hőmérsékleten készül el körülbelül egy óra alatt. A kísérletezők mosogatógépének legerősebb programja is éppen ugyanilyen, 65 és 70 fokos vizet használ. (A csirke bőrét rajta hagyták, hogy ízes maradjon a hús, bekenték vajjal, sózták. A főzés után javasolják a bőr pirítását.)

Mindkét csomagolási technikát kipróbálták. Az eredmények minden szempontból megdöbbentőek elementárisak voltak. A cukkini az első program után pompásan megfőtt, a csirkemell kétszer másfél órát töltött a 65 fokos mosogatógépben ahhoz, hogy teljesen különlegesen puha, ruganyos, szaftos legyen, és teljesen megfőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.