Csinálják a fesztivált: a Magyar Fejlesztési Bank is beszáll

A 2012-es Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) jegyeinek több mint a felét eladták már. Egy új támogató, a Magyar Fejlesztési Bank 25 millió forinttal járul hozzá a programfinanszírozáshoz. Jóvoltából egy magyarországi bemutatóval is bővülhet a műsor, a debreceni Csokonai Színház februári premierjét, Korngold A halott város című operáját hozza a Fesztiválszínházba.

A Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Vitézy Zsófia elmondta az MTI-nek, hogy a Magyar Fejlesztési Bankkal már aláírták a szerződést, és jól halad a szerződéskötés a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, a fővárostól pedig már megkapták a támogatást.

Felidézte: január 24-i sajtótájékoztatójukon Csomós Miklós, a főváros kultúráért felelős főpolgármester-helyettese azt hangsúlyozta, hogy Budapestnek szűkösek a forrásai, nincsenek tartalékai, de kötelességének tartja, hogy életben tartsa a hagyományt, a 32. BTF-re a tavalyinál csupán 7 millióval kevesebbet, 150 millió forintot adnak.

Vitézy Zsófia most hozzátette, nincs tudomása arról, hogy Tarlós István főpolgármester a fesztivál jövőbeni támogatásának csökkentését fontolgatná.

Március 21-én este látható a debreceni Csokonai Színház opera együttesének vendégjátéka. Erich Wolfgang Korngold cseh-osztrák zeneszerző napjainkban újra felfedezett művét, A halott várost játssza az együttes. "Megnéztem Debrecenben a premiert. A darab különleges szépségén túl a két főszereplő énekes, a Pault megszemélyesítő Nyári Zoltán és a Mariettát alakító Rálik Szilvia rendkívüli teljesítménye indított arra, hogy a fesztivál számára, legalább egy estére mindenképp megszerezzem az előadást. Ebben segített az új támogató" - emelte ki Vitézy Zsófia.

Kocsár Balázs karmester a debreceni bemutató előtt egy zenei folyóiratban arról beszélt, hogy Korngold muzsikája azt a stílusvilágot képviseli, ami jellemzett szinte minden, a 20. század első két évtizedében keletkezett alkotást. "Előfordult - mondta az interjúban -, hogy a családommal hallgattam Korngold operáját, és a gyerekeknek egy idő után úgy potyogtak a könnyeik, mint a záporeső, pedig nem értették a történetet."

A belépők árát nem emelték, a jegyek jelentős része már elfogyott a március  16. és 26. közötti programokra. Tizenegy nap alatt 15 helyszínen 48 esemény várja az érdeklődőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.