Csendre ítélték a Millenárist - mi lesz a Szigettel?

Precedens értékű perben született meg az a mai ítélet, amelyben azonnali hatállyal eltiltotta a bíróság a Millenárist a zajkeltéstől.

A hvg.hu beszámolója szerint a lakók által indított per ítéletét indokolva a bíró kimondta: "Zavaró zaj az, ami a környék lakóit zavarja, függetlenül attól, hány decibel". Azt egyelőre nem tudni, hogy az ítéletnek a Millenáris működésére és - esetleg - a Sziget fesztivál zajvédelmére milyen hatása lesz majd.

A budai Millenáris Park környékén lakók évek óta követelték, hogy a rendezvényközpont legyen tekintettel rájuk és a környék sajátos akusztikai adottságaira: ne tartson hangosított szabadtéri rendezvényeket, és ne az éjszakai órákban szállítsa, szerelje föl és le – a lakóházaktól néhány méternyi távolságban – a rendezvények kellékeit, színpadokat, vastraverzeket. A lakók panaszaira az önkormányzat, a Millenáris, a helyi rendőrség, de még az ellenzéki önkormányzati képviselők is fittyet hánytak - írja a hvg.hu, hozzátéve: bár a jegyző időnként kirótt némi bírságot az elrendelt zajmérések alapján, ezeknek azonban nem volt visszatartó ereje.

A polgári jog birtokvédelmi elvére épülő korszerű európai szabályozás szerint zavaró zaj az, ami a környék lakóit zavarja – függetlenül attól, hány decibel. Gáti Péter Gyula bíró a II-III. kerületi bíróságon ezen elv alapján adott minden pontban igazat a környékbelieknek, és tiltotta el azonnali hatállyal – tehát az esetleges fellebbezéstől függetlenül – a Millenárist a polgárokat zavaró zajkeltéstől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.