Csellisták versenyeznek a Zeneakadémián

Tíz év elteltével ismét nemzetközi gordonkaversenyt rendeznek a Zeneakadémián. 38 országból 157, köztük 18 magyar fiatal csellista indul a Pablo Casalsról, a XX. század legjelentősebb gordonkaművészéről elnevezett megmérettetésen.

A zenészeknek először szólóban, később zongorakísérettel, a döntőben pedig az MR Szimfonikusok zenekari kíséretével kell eljátszaniuk a kiírásban meghirdetett kötelező, illetve választható műveket. A kötelező darabok között Bach-, Ligeti-, Popper- és Kodály-kompozíciók, Brahms, Beethoven, Sosztakovics, Chopin és Debussy cselló-zongora szonátái, a döntőben pedig Dvořák, Schumann, Haydn és Sosztakovics versenyművei, valamint Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című darabja szerepel.

A nemzetközi zsűri társelnökei Marta Casals Istomin, a legendás csellóművész, Pablo Casals özvegye, Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, az 1973-as budapesti Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny győztese. A zsűri tagja még a német Julius Berger, az amerikai Emilio Colon, a francia Philippe Müller, a 2004-es Kronbergi Nemzetközi Csellóverseny győztese, és Mérei Tamás, aki szintén tíz évvel ezelőtt a budapesti Popper Dávid Nemzetközi Csellóverseny 3. díját nyerte el.

Liszkay Mária versenytitkár a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a verseny első három helyezettje nyolc-, hat-, illetve négyezer eurós pénzjutalomban részesül, emellett számos külföldi és magyar intézmény, fesztivál, koncertrendező ajánlott fel különdíjakat és.

A csellóverseny nyitókoncerjén szeptember 4-én a Zeneakadémia Nagytermében a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok Perényi Miklós gordonkaművészt látják vendégül, a szeptember 13-i gálán pedig az MR Szimfonikusok lépnek fel Kovács János vezényletével és természetesen a díjazottakkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.