Csehország leghíresebb villája Debrecenben

A cseh Tugendhat-ház olyan népszerű a turisták körében, hogy a meglátogatása előtt hónapokkal érdemes időpontot foglalni a megtekintésére. 

A Világörökség részének nyilvánított, csehországi Tugendhat-villa történetét, tervezésének és építésének fázisait, munkálatait mutatja be az a tárlat, amely ma nyílik meg a debreceni MODEM kortárs művészeti kö9zpontban.

A huszadik századi cseh építészet leghíresebb épületével kapcsolatos kiállításról Koroknai Edit, a MODEM kommunikációs munkatársa elmondta: a házat 1929-1930-ban Greta és Fritz Tugendhat építtette Brnóban Ludwig Mies van der Rohe német építész tervei alapján. Az építész nemcsak tervezőként, de belsőépítészként és a technikai megoldások újítójaként is meghatározta a építészeti remekműnek tartott villa arculatát. 

Az épület máig ellenvélemények kereszttüzében áll, miközben a szakma legjobbjai azóta is az építészet egyik megkerülhetetlen darabjaként tartják számon. A MODEM-ben augusztus 19-én nyíló kiállítás a ház elkészültétől kezdve napjainkig követi a Tugendhat villa történeti összefüggéseit, történetét, filozófiáját és építési munkálatait.

A Tugendhat-házat megnyitották a nyilvánosság előtt, s olyan népszerű a turisták körében, hogy a látogatás előtt hónapokkal érdemes időpontot foglalni a megtekintésére. 

Debrecenben a mai megnyitón a vendégeket Kónya Ábel, a MODEM vezető kurátora, Pecsenye Béla, a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara elnöke és Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete köszönti. A villa történetét Iveta Černá, a Tugendhat Villa igazgatója mutatja be, a kiállítást Papp László, Debrecen polgármestere nyitja meg. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.