Csatornafedélként hasznosult az antik sírkő

Antik sírsztélé darabját tárták fel Athénban, az ókori Kerameikosz negyedben folyó ásatáson. A lelet igencsak meglepte a régészeket - írja a Pasthorizons internetes portál.

Kerameikosz az ókorban a fazekasok és vázafestők negyede volt, azonban egy részét a gyakori áradások miatt temetkezőhellyé alakították át. A terület idővel az ókori Athén legnagyobb temetőjévé vált.

A most feltárt sztélédarab, amelyet régészek a stílusa alapján az i. e. 4. századra datálnak, minden valószínűség szerint egy családi sírt jelölhetett, de később mint csatornafedelet hasznosították.

Az Athéni Német Archeológiai Intézet régészei által végzett ásatás elsősorban az ókori poliszt az eleusziszi szentéllyel összekötő Szent Út feltárására koncentrál, így bukkantak a leletre, amelyet valószínűleg Athén vízellátó rendszerének 6. századi felújításakor használtak fel az út alatt húzódó csatorna lefedésére.

Kerameikosz már a korai bronzkorban (i. e. 2700-2000) is szolgált temetkezőhelyként, és a területet egészen az i. sz. 6. századig használták erre a célra - írja a mult-kor.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.