Csángókkal, kínaiakkal, Szőke Andrással zárult a 23. Mediawave díjátadója

Moldvai csángó népzenészek, kínai művészek és a fesztivál több fellépőjének közreműködésével kihirdették a filmes és a Párhuzamos Kultúráért díjakat a 23. Mediawave Együttlét zárónapján. Véget ért a csángó lakodalmas, amely az együttlét első napján lánykéréssel indult, a szombati záró napon pedig a Fülke című táncdarabbal fejeződött be.

A Legjobb zenei film díját Desirée von Trotha német rendező kapta Woodstock Timbuktuban – Az ellenállás művészete (Woodstock im Timbuktu - Die Kunst des Widerstands) című filmjéért. A legjobb játékfilm Veit Helmer Baikonur című filmje lett, a legjobb rendező különdíját a Csigák és emberek (Despre Oameni si Melci) rendezőjének, Tudor Giurgiunak ítélte a zsűri. Dekel Nitzan Pálya (Migrash) című filmje lett a legjobb kisjátékfilm, a legjobb művészeti alkotás bemutatásáért különdíjat érdemelt az F5 rendezője, Timofey Zhalnin.

Ashley Michael Briggs Nem jön az ihlet (The search for Inspiration Gone) lett a legjobb kísérleti, David Wondráček Szerelem a sírban (Láska v hrobě) a legjobb dokumentum, Sandra Desmarieres Bao című filmje pedig a legjobb animációs film. A legjobb magyar film díját Szabó Szonja Turiszt című kisjátékfilmje kapta. Még egy magyar díjazottja is lett az Együttlétnek: Vácz Péter Nyuszi és őz című animációs filmje kapott Tolerancia különdíjat.

Átvették díjaikat a Párhuzamos Kultúráért díjazottjai. A Párhuzamos Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben, a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként. Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz. Az idei év díjazottjai: Balog Attila (író, költő), Bata Rita (táncos, koreográfus), Lakatos Mónika (énekesnő), Leena Conquest (énekesnő), Petrás Mária (énekesnő, kerámikus), Rutkai Bori (énekesnő, képzőművész), Villányi László (költő, szerkesztő).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.