Család és háború a Titanicon

Előtérben a családi kapcsolatok, a hétköznapi problémák és a háborús konfliktusok - ez jellemzi a kínálatot az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet április 8. és 18. között tartanak négy budapesti moziban.

A hazai és az európai filmforgalmazás válságos időszakában hangsúlyosabb a Titanic fesztivál szerepe - erősíti meg föltételezésünket Horváth György, a rendezvény igazgatója. Hozzáteszi, Európa-szerte egyre nehezebb moziforgalmazásra eladni filmeket, ezért a külföldi partnerek már nem ellenérdekeltek, mint korábban. Maguktól is küldenek műveket, és nem egyszer hazai forgalmazó is kéri, bemutatandó filmje a Titanicon fusson először, mert így nagyobb érdeklődést kelthet. Az artmozi-hálózat pangása miatt pedig egyre több alkotással nem is találkozhat a néző a Titanic vetítésein kívül.

Négy művészmoziban, az Urániában, a Toldiban, a Kinóban és az Örökmozgóban tartják a vetítéseket, a szakmai központ változatlanul az Uránia. A filmpiaci helyzetre jellemző, hogy már önként jelentkező multiplexek is szívesen helyet adnának a rendezvénynek. Úgy hisszük azonban, az mégis artmozikban van a „helyén", ám kétségtelen, hogy ez kényelmetlenségekkel is együtt jár, hiszen a négy vetítőhely pénztárait nem hangolják össze. Külön-külön kell mindenhová elzarándokolnia a filmrajongónak, ha fesztiváljegyet akar váltani. Ezt a problémát aligha a Titanicnak kellene megoldania.

Horváth György a családi problémák reneszánszát véli fölfedezni a legfrissebb nemzetközi filmtermésben. Ezért is kapott ez önálló szekciót kilenc alkotással. Ámbár másutt is előkerül a téma: például Claire Denisnek az apa-leány kapcsolatot boncolgató, Rohmer munkáira emlékeztető 35 pohár rum című filmjében, vagy Rémi Bezancon egy család életének öt kulcsfontosságú eseményéről szóló mozijában.

A 62 alkotást felölelő Titanic program másik fajsúlyos témája a háború. A franciák az algériai háborút és a második világháborús ellenállást is földolgozták (Közeli ellenségek, A bűn serege), ezek mellett vetítik egyebek között azt a nagyszabású kínai alkotást, amely a japán-kínai háborúban elkövetett 1937-es nankingi vérengzésről szól (Élet és halál városa). Az utóbbi mű - nyolc másik társaságában - a versenymezőnyben szerepel. A Titanic idei zsűrijében Gothár Péter rendező; Nick James kritikus, a tekintélyes Sight & Sound szaklap főszerkesztője és Tina Lokk kritikus, a tallini Fekete Éjszakák fesztiváligazgatója foglal helyet.

A mustrán debütál a Berlinalén kétszeresen díjazott orosz alkotás, Alekszej Popogrebszkij Így ért véget a nyaram című alkotása. És lesz kiemelt magyar bemutató is: Iványi Marcell Lélektánc című zenés-táncos művében mozgáskorlátozott és vak táncosok a Bozsik Yvette Társulattal együtt szerepelnek.

A belépők ára valamennyi helyszínen 950 forint, elővételben (április 7. estig) viszont csak 750 forintot kell fizetni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.