Csak tartozott az igazságnak – Breuer János halálára

A 84 évesen elhunyt Breuer János a hatvanas évek legelejétől a kilencvenes évek végéig volt a Népszabadság zenekritikusa. Az utolsó időszakban már felváltva írtak a muzsikáról Fáy Miklóssal, aki ma osztja meg rendszeresen véleményét olvasóinkkal a zenei eseményekről. Ezúttal néhány szóban a kollégára emlékezik.
A szó elszáll, és elszáll az írás is, ezt, persze, mindannyian tudjuk, akik napilapban írunk. Ide menekülünk, hogy minden reggel új reggel, és elfelejtik a tegnapi hibáinkat.

Nem mindig volt ennyire könnyű az élet. Egy időben rendszeresen beszélgettünk telefonon Breuer Jánossal, aki nagy türelemmel igazította helyre az akár hat hónapos tévedéseimet is, és mellé, ajándékként felidézett régi koncerteket, védte azokat, akiknek ragaszkodott szép emlékéhez.

Nem voltak rossz beszélgetések, nem jött az ember zavarba a másik tudásától, adataitól, emlékezőtehetségétől. Ő sem azért mondta, hogy zavarba hozzon, egyszerűen ennyivel tartozott az igazságnak, a régieknek.

A szó elszállt, elszállt az írás is, az emlék marad csak, reszelős hangja a vonal másik végéről, ahogy azt mondta: „pajtás”, és nem marad más, mint emlékeztetni magamat, magunkat: az, hogy már nem fog telefonálni, nem jelenti azt, hogy mostantól mindent szabad. Épp ellenkezőleg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.