„Csak a politikusok színházára nincs szükségünk”

Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból a színházakban az előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Anatolij Vasziljev neves orosz rendező fogalmazott meg.
A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) hívta életre, 1962 óta tartják meg március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.

Az 54. színházi világnapon a színházakban az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnapi üzenetet. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a színház művészei és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain. Az idén Anatolij Vasziljev világszerte elismert színházi rendező fogalmazta meg gondolatait.

„Mindenfajta színházra szükségünk van. Csak egy olyan színház van, amelyre biztosan senkinek nincs szüksége. Ezalatt a politikai játékok, a politikai „egérfogók” színházát értem, a politikusok színházát, a politika hiábavaló színházát. Amire biztosan nincs szükségünk, az a mindennapi terror színháza – akár egyéni akár kollektív terrorról van szó –, nincs szükségünk a tetemek és az utcákon, tereken, fővárosokban és tartományokban folyó vér színházára, a vallások és az etnikai csoportok közötti harc hamis színházára..." – hangzik Vasziljev üzenetének élesen politikaellenes, kissé abrupt befejeződő konklúziója. (Az orosz eredetit ide, az angol fordítást pedig erre a linkre kattintva érhetik el.)

Az ünnep alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület március 30-án, szerdán a Budapesti Operettszínházban tartja meg hagyományos jótékonysági gálaestjét, amelyen szakmai díjakat is átadnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.