Colosseum Újlipótvárosban

RaM Colosseum néven indít új "élményszínházat" az áprilisban megnyíló Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM), a XIII. kerületben az ExperiDance - Román Sándor Tánctársulata Kft. - jelentették be a frissen induló kulturális intézmény keddi sajtóbemutatóján.

Mint Hiszékeny Dezső beruházásokért felelős alpolgármester elmondta, az Újlipótváros és Vizafogó határán felépülő kulturális centrum négy szárnyból áll, ezekben a RaM Colosseum mellett helyet kap egy étterem, egy rekreációs rész, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtára és egy kerületi nyugdíjas klub is.

A RaM Colosseum multifunkciós színház- és rendezvényterme 638 fős közönséget képes befogadni a szintben mozgatható nézőtéren, illetve a karzaton, a 290 négyzetméteres, zsinórpadlással ellátott színpad pedig nagy létszámú produkciók világszínvonalú színrevitelét is lehetővé teszi - szólt az épületről Hiszékeny Dezső.

Vámos Miklós író, a kerület díszpolgára arra emlékeztetett, hogy a Pesti Színház befogadóképességével vetekedő RaM Colosseum üzemeltetése komoly kihívás lesz majd a pályázat nyertese számára.

Román Sándor válaszul felidézte: az ExperiDance nem állami fenntartású táncegyüttesként küzdötte fel magát a világ legjobbjai közé. Mint hozzátette, a társulat már a beruházás folyamatába is bekapcsolódott, így a rövidesen elkészülő házba az ExperiDance tapasztalatai is beépültek.

A társulat vezetője emlékeztetett arra, hogy a számos tervezett zenés és táncprodukció a külföldiek számára is vonzó lehet, de elmondása szerint kiemelt figyelmet fordítanak majd a gyermekprogramokra is. A RaM Colosseumban látható lesz az ExperiDance teljes, hét egész estés előadásból álló repertoárja, a nyitóhónap programjában helyet kap továbbá a Miskolci Nemzeti Színház Hotel Menthol, az amerikai Cirque Mechanics Birdhouse Company című produkciója, Elton John és Tim Rice Aidája, valamint az Alma együttes gyermekkoncertje.

Az MTI kérdésére Hiszékeny Dezső elmondta, a 3,5 milliárd forintos beruházást az önkormányzat saját erőből valósította meg, külső forrás és hitel igénybe vétele nélkül. A színházteremre, csakúgy, mint a rekreációs szárnyra, az étteremre, illetve a mélygarázsra üzemeltetői pályázatot írtak ki; az ingatlan fenntartását, illetve a szociális célú funkciókat a bérleti díjból fedezik majd.

Mint Vona Tibor, az üzemeltetést 5+5 évre elnyerő ExperiDance ügyvezető igazgatója elárulta, 4500 forintos átlagjegyárral számolnak, ez 80 százalékos kihasználtsággal lehetővé teszi a rentábilis működést. A társulat vállalta, hogy a programok között legalább kétharmados arányban kulturális rendezvények kapnak helyet. "Szeretnénk az elmúlt 20 év beidegződéseit megváltoztatni, egy más típusú színházcsinálást meghonosítani" - fogalmazott.

Az előző napi önkormányzati ünnepség után a RaM Colosseum az ExperiDance Forrás - Jéghideg és Tűzforró című produkciójának premierjével nyílik meg április 15-én.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.